Trænafestivalen 2023

Et episk møte mellom natur og musikk

Konsert i Kirkhellern er et av høydepunktene under Trænafestivalen. (Foto: Tim Patric.)
Konsert i Kirkhellern er et av høydepunktene under Trænafestivalen. (Foto: Tim Patric.)
Nordens elektroniske hymne: Bli med på Trænafestivalen 6. til 8. juli, hvor musikk og vill natur smelter sammen til en uforglemmelig opplevelse.
Saken er Trænafestivalen 2023 arrangeres 6. til 8. juli på Træna, en liten øygruppe i havgapet på Helgelandskysten i Nordland.

Hvert år samles musikkelskere fra fjern og nær på den magiske øyagruppa Træna i Nordland.

Med sin enestående beliggenhet, pulserende atmosfære og et imponerende musikkprogram er Trænafestivalen en opplevelse du aldri vil glemme.

Trænafestivalen arrangeres i år fra 6. til 8. juli, og billetter kan kjøpes her.

Annonse

En reise gjennom soniske landskap og vill natur

Naturlandskapet rundt Træna skaper en fortryllende ramme for festivalopplevelsen.

Fra havet stiger det kraftige klipper, og omringet av det råe, nordnorske landskapet gir Trænafestivalen en sjelden mulighet til å feste i ett med naturen.

– Det er ikke noe scrolling på mobilen, man er helt til stede i nuet, sier markedsansvarlig Ingrid Mortensen, og fortsetter:

– På grunn av midnattssola føles det litt som om man entrer en ny tidssone. Det er helt magisk.

Festivalarrangørene har et tett samarbeid med lokalsamfunnet, noe som er med på å skape den unike stemningen.

– Noe av det første man møter på når man går av båten er «Træna-kidsa». De får betalt en slant for å frakte ting til festivalområdet, forklarer Mortensen, og legger til:

– Det er et veldig fint samspill mellom festivalgjestene og lokalsamfunnet. Det er vi veldig stolte av!

Kirkhellern, også kalt Nordens katedral, har vært hjem til nordboere i over 9.000 år. Under festivalen transformeres Kirkhellern til en scene og serverer musikalsk magi, båret på historiens urkraft. (Foto: Andrey Belov.)

Nordens katedral

Et av høydepunktene under festivalen er konserten som finner sted i Kirkhellern ute på naboøya Sanna.

– Man betrakter Trænfjella på Sanna fra festivalområdet de to første dagene, og når du på lørdag får muligheten til å reise ut dit, er det en ganske sjuk opplevelse, sier Mortensen.

På Sanna anbefales det å ta turen gjennom den kjente Kjærlighetstunellen hvor man ender opp på toppen med panoramautsikt utover hele Helgelandskysten.

Man kan også få en guidet tur med klatring om man ønsker det.

Trænafestivalen gir deg mulighet til å utforske nye lokasjoner og oppleve musikk på nye måter, her fra den siste festen på Kapellet under fjorårets festival. (Foto: Andrey Belov.)

Ikoniske scener

Festivalområdet er ikke begrenset til tradisjonelle scener og konserthaller, men utnytter øyas naturlige omgivelser.

På øyas høyde står det et lite kapell hvor festivalen avsluttes, her danser festglade deltakere rundt kapellet langt inn i morgentimene.

– Den siste festen på Kapellet under midnattssolen er en euforisk opplevelse, sier Mortensen.

Les mer om Trænafestivalens scener her.

​I tillegg til musikkprogrammet vil man også kunne finne innslag av improteater, standup, bingo, drag show og andre overraskelser i Museumshagen. (Foto: Andrey Belov.)

Godt og blandet

Musikkprogrammet er mangfoldig, og inkluderer sjangre som rock, pop og techno.

Festivalen har fokus på å fremme nye artister, samtidig som den også tiltrekker seg større internasjonale navn.

Denne spennende blandingen av både kjente og ukjente artister, gir publikum muligheten til å oppdage nye favoritter. Blant headlinerne finner du navn som AURORA, Bigbang og brenn., mens du ikke vil gå glipp av stigende stjerner som Fabräk (DK), Jouska og Juni Habel.

Finn program og artistoversikt her.

Flere tusen mennesker samler seg for å feire Pride på Træna med flagg, glitter, kjærlighet, dans og musikk. (Foto: Andrey Belov).

Dropp Tinder. Bli med på Trænafestivalen

Under Trænafestivalen oppstår det et unikt samhold mellom festivaldeltakerne.

Det er enkelt å komme i prat med nye mennesker, og det er flere deltakere som møter opp alene.

– Jeg møtte en fyr som hadde fått seg ny bestekompis på festivalen, og jeg møtte faktisk kjæresten min der, sier Mortensen.

Kjærligheten blomstrer på øya, og Træna Pride har utviklet seg til å bli Norges største Pride-arrangement per innbygger.

Pride-toget finner sted på fredagen og vil ende opp inne på hovedfestivalområdet hvor Aurora skal holde konsert.

Som et bærekraftstiltak har arrangøren valgt å gjøre festivalen mindre. Dette gjør det enkelt for deltakerne å kunne trekke seg litt tilbake og finne ro mellom slagene. (Foto: Kristian Bakken.)

Bærekraft i monitor og kystmat på menyen

– Vi ønsker ikke å sette for store spor på en liten sårbar biotop langt til havs, sier festivalsjef Viggo Randal.

Festivalen ønsker å holde seg til en kystmat-profil, hvor råvarene på menyen skal høre naturlig til.

– Vi har naturligvis fisk, men også innslag av både hval og litt sau på menyen. Man må jo også alltid ha en pizza, sier Randal, og legger til:

– Så litt «fusion» med røkelaks på pizzaen blir det!

Natt til fredag transformeres den dunkle skogen til et ellevilt skogsrave. Klubbkonseptet fortsetter den andre festivalnatten, da innendørs i Skyggehallen. (Foto: Andrey Belov.)

Rave under midnattssolen

Festivalen har opplegg nesten døgnet rundt, og er du interessert i ravekultur, er Trænafestivalen perfekt for deg.

– Ravene er selve krydderet i festivalen og er med på å gjøre totalopplevelsen komplett, sier Randal.

De som først og fremst kommer for artister som Aurora og Kjartan Lauritzen, får nå en gyllen mulighet til å teste noen grenser og oppleve noe nytt.

– I fjor hadde jeg med en kompis som aldri hadde vært på rave før, han elsket det og danset til siste slutt, forteller Mortensen.

I år spiller blant annet Accelerationism, to av hodene bak det Oslo-baserte klubbkonseptet Uteklubb, som vant Subjektprisen for Årets klubbkonsept i 2018.

Kom og kjenn på frihetsfølelsen, her skal du ikke være noe annet enn deg selv! (Foto: Andrey Belov.)

Reisen er en del av eventyret

Hvordan kommer du deg til Træna?

Den mest populære ruta går via Bodø, hvor du kan ta hurtigbåt rett til Træna. Du kan også ta buss fra Mosjøen eller Sandnessjøen til Stokkvågen og reise med hurtigbåt derfra til Træna.

Se mer info her eller planlegg reisen din hos Reis Nordland.

La deg overbevise av noen kloke ord fra tidligere festivaldeltakere:

– Det er ikke den mest tilgjengelige festivalen, men til gjengjeld er det muligens den flotteste. Reiseveien er en opplevelse i seg selv, og gjør det ekstra spesielt når man først samles langt ute i havgapet, sier Martin Møinichen Kvammen (28).

– Reisen er jo en del av eventyret! Å ta toget hele veien opp, og få muligheten til å sitte stille og bare se på Norge, festivalopplevelsen starter i det man går ut døra, sier Eline M. E. Dybfest (27).

Trænafestivalen arrangeres fra 6.-8. juli 2023, og billetter kan kjøpes her.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar