Vågå-ordfører får kritikk etter kjøp av dronningkunst

Dronning Sonja er et navn å regne med i kulturlivet. De kongelige samlinger huser flere hundre tusen verk og objekter, og i tillegg eier hun sitt eget visningsrom. (Foto: NTB.)
Dronning Sonja er et navn å regne med i kulturlivet. De kongelige samlinger huser flere hundre tusen verk og objekter, og i tillegg eier hun sitt eget visningsrom. (Foto: NTB.)
Vågå Ap er kritisk til at ordfører Harald Sve Bjørndal (Bygdelista) i Vågå kommune har kjøpt kunst til kommunen fra dronning Sonja for en halv million kroner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Vågå-ordfører får kritikk etter kjøp av dronningkunst.

Det kommunalt eide Galleri Ullinsvin i Vågå kommune i Innlandet har siden 24. juni stilt ut grafikk og keramikk laget av dronning Sonja.

Blant de største kjøperne er Vågå kommune selv. Ifølge Gudbrandsdølen dagningen har ordfører Harald Sve Bjørndal kjøpt fire av kunstverkene til en verdi av totalt 500.000 kroner.

Prosessen rundt kjøpet har fått Aps kommunestyregruppe til å reagere, skriver Kommunal rapport.

– Vi ønsker å vite hvem som var involvert i kjøpet, og hvorfor ikke jeg som varaordfører, kommunestyret og formannskapet ble informert, skriver varaordfører og gruppeleder Live Langøygard (Ap) til avisen.

Annonse

Bjørndal sier til Kommunal Rapport at han falt for dronningens kunst da han deltok på utstillingens åpningsdag, og at han reserverte fire av verkene som hvert kostet 125.000 kroner.

– Jeg syntes at bildene ville passe godt i kommunens nye sykehjem når det står ferdig, sier Bjørndal.

Kommunedirektøren, prosjektlederen og arkitekten for sykehjemmet var involvert i prosessen, og det var kommunedirektøren som sto for selve kjøpet, understreker han.

– Jeg forstår ikke helt kritikken fra Ap, sier Bjørndal til avisen.

Langøygard og resten av kommunestyregruppen vil be om en redegjørelse fra ordføreren på det første møtet etter sommerferien. De mener det burde settes ned en egen utsmykningsgruppe når kommunale bygg skal dekoreres, og de peker også på at kommunen allerede har en kunstsamling på lager.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar