Skuespiller Michael Gambon, kjent som Humlesnurr i Harry Potter-filmene, er død

Skuespilleren som spilte Humlesnurr i Harry Potter-filmene er død. (Foto: Warner bros.)
Skuespilleren som spilte Humlesnurr i Harry Potter-filmene er død. (Foto: Warner bros.)
Skuespiller Sir Michael Gambon, mest kjent for å ha spilt Galtvort-rektor Albus Humlesnurr i Harry Potter-filmene, er død.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Sir Michael Gambon er død.

Irsk-engelske Gambon ble 82 år gammel.

– Vi er sønderknust over å kunngjøre tapet av Sir Michael Gambon. Vår kjære ektemann og far, Michael, døde fredfullt på sykehus med sin kone Anne og sønn Fergus ved sengekanten, etter en lungebetennelse, heter det i en uttalelse fra familien.

Gambon er kanskje mest kjent for rollen som professor Humlesnurr som han overtok etter at skuespiller Richard Harris, som gestaltet rollen i de to første filmene, døde i 2002.

Karrieren startet i den britiske teaterscenen på starten av 1960-tallet. Han utmerket seg særlig i en rekke Shakespeare-stykker som Hamlet, Macbeth og Othello.

Annonse

Han var blant den opprinnelige skuespillerstallen ved Royal National Theatre i London, som ble stiftet i 1963. I denne opprinnelige skuespillerstallen var for øvrig også Maggie Smith, som spilte rollen som professor Minerva McSnurp i Harry Potter-filmene.

I 1999 ble Gambon slått til ridder av dronning Elizabeth for sitt årelange bidrag til britisk dramakunst.

En av hans siste roller var i 2019, hvor han spilte i filmen «Judy» med blant annet Renée Zellweger.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar