Det haster med innvandringspolitisk reform

Når 86 prosent av unge kriminelle gjengangere har innvandrerbakgrunn, må nødvendigvis innvandring være en svært viktig rotårsak, skriver Høyre-politiker Simen Sandelien. (Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix.)
Når 86 prosent av unge kriminelle gjengangere har innvandrerbakgrunn, må nødvendigvis innvandring være en svært viktig rotårsak, skriver Høyre-politiker Simen Sandelien. (Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix.)
Innvandring har ført til økt ungdomskriminalitet. Det er en avsporing når Subjekts debattredaktør heller vil snakke om ruspolitikk, skriver Simen Sandelien.
Om skribenten
Simen Sandelien (51) er folkevalgt for Høyre i Asker kommune.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Ungdomskriminaliteten i Norge øker. De fleste gjerningspersonene har innvandrerbakgrunn.

I en kommentar onsdag 1. november kritiserte Subjekts debattredaktør, Mikkel Ihle Tande, meg for å si at det er «udiskutabelt» at mislykket innvandringspolitikk er rotårsak til kriminalitetsbildet som vi ser i Norge.

Det mener jeg at det er.

Når 86 prosent av unge kriminelle gjengangere har innvandrerbakgrunn, må nødvendigvis innvandring være en svært viktig rotårsak. Det er så enkelt. Mislykket integrering forutsetter at man først har hatt mislykket innvandring. Det er derfor ikke en rotårsak.

Tande mener at jeg har lukket meg for innvendinger. Det har jeg ikke. Jeg har tvert imot lyttet til innvendinger i mange år og diskuterer med alle som er engasjert i temaet.

Annonse

Les også: EU angriper ytringsfriheten. Og norske medier sover i timen

På tide å sette punktum

Innvandring som krever integrering, fører til en lang rekke problemer, inkludert et endret kriminalitetsbilde.

Empirien i form av offentlige utredninger er omfattende. Likevel styres alltid debatten i retning av å prioritere andre regulerende virkemidler enn bærekraft i innvandringspolitikken. Det har ført til at problemene fortsetter å vokse.

Selv om Tande skriver mye fornuftig, går han dessverre i denne fellen når han heller vil snakke om rusreform enn om innvandringspolitikken. Jeg mener at samfunnsrisikoen forbundet med klanmentalitet og kriminalitet er så stor at vi må lytte til alle, inkludert de av oss som peker på innvandringspolitiske løsninger.

Norge som samfunn er helt avhengig av en pause i innvandring som krever integrering for å snu negative trender på lang sikt. Det må være målet. I tillegg må vi også diskutere både myke og harde tiltak for å få bedre kontroll på de umiddelbare problemene.

Det er på tide å sette punktum og omsette 30 år med diskusjon i politisk handling. Det er mer interessant å diskutere hvordan vi kan oppnå en innvandringspause, enn å begrunne hvorfor den er nødvendig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar