Kultur-Norge på oppsving etter pandemien

Billettsalget på kino skyter i været. (Foto: Gitte Paulsbo.)
Billettsalget på kino skyter i været. (Foto: Gitte Paulsbo.)
I fjor opplevde Kultur-Norge et oppsving etter de to pandemi-årene. Museum-besøkene økte med fire millioner besøk, mens kinoene solgte tre millioner flere billetter.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Økende billettsalg i Kultur-Norge etter pandemien.

Det fremgår i nye tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB) fredag.

I fjor hadde norske museer et besøkstall på ti millioner, fire millioner flere enn året før. Pandemien satte sitt preg på besøkstallene i likhet med resten av Kultur-Norge.

Også kinoene opplevde en lignende blomstring i fjor. 8,8 millioner kinobilletter ble solgt, 3,1 millioner flere enn året før.

Også folkebibliotekene er nå tilbake på nivå før pandemien. Mens det i 2019 var 26 millioner besøk, var det i fjor 23 millioner besøkende.

Annonse

Sysselsettingen i kulturlivet fikk også en oppsving. I fjor var det 93.000 sysselsatte i kulturnæringen, 4400 flere enn året før. Sysselsettingen er best i hovedstaden, hvor hele sju prosent av den totale arbeidsstyrken er innenfor kulturnæringen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar