Nobels fredspris 2023

Fredsprisutstillingen «Kvinne – Liv – Frihet» er nå åpen

Dette er et av de siste bildene som ble tatt av Nobels fredsprisvinner Narges Mohammadi før hun ble fengslet i april i fjor. (Foto: Nobels Fredssenter © Reihane Taravati.)
Dette er et av de siste bildene som ble tatt av Nobels fredsprisvinner Narges Mohammadi før hun ble fengslet i april i fjor. (Foto: Nobels Fredssenter © Reihane Taravati.)
Årets fredsprisutstilling forteller om Narges Mohammadi og hennes modige kamp for kvinners rettigheter i Iran. Fredsprisvinneren har selv skrevet noen av tekstene eksklusivt for utstillingen.
Saken er Hvert år lager Nobels Fredssenter en utstilling om årets fredspris, som åpnes offisielt av fredsprisvinneren selv dagen etter seremonien i Oslo Rådhus. Årets utstilling er et levende møte med fredsprisvinner Narges Mohammadi og kvinnene som sloss for frihet og menneskerettigheter i Iran. I utstillingen vises fotografier av kvinnelige, iranske fotografer, og historien om Narges Mohammadi fortelles gjennom hennes egne ord og bilder. Fredsprisutstillingen 2023 er nå åpen og vises frem til november 2024.

Fredsprisutstillingen «Kvinne – Liv – Frihet» ble mandag offisielt åpnet av fredsprisvinnerens familie, dagen etter utdelingen av Nobels fredspris. I utstillingen fikk Narges Mohammadis barn og ektemann se bilder fra familiealbumet og fra moren og konas kamp for kvinnerettigheter i Iran. Nå er utstillingen åpnet for publikum.

Fredsprisvinneren selv sitter fengslet i Evin-fengselet i Iran, dømt til over 30 års fengsel for sitt menneskerettighetsarbeid.

– Narges Mohammadis mot og kampvilje gjør henne til et fantastisk forbilde og en ledestjerne som verden trenger i dag, sier Nobels Fredssenters direktør Kjersti Fløgstad.

– Vi håper vår utstilling bidrar til økt støtte til kvinnene i Iran og til at deres kamp ikke blir glemt.

Annonse
«Iran er mitt.» Teheran, 2023. Foto fra Fredsprisutstillingen 2023. (Foto: Nobels Fredssenter.)

Tekster fra fengselet

Fra fengselet har Narges Mohammadi skrevet ti tekster eksklusivt for årets fredsprisutstilling, med minner om hendelser som har betydd mye for henne. Hun forteller om hvordan det var å skilles fra barna sine da hun ble satt i fengsel første gang da de var tre år gamle, og om minnene fra barndommen og familiens samtaler om politikk i årene etter revolusjonen i 1979:

– Jeg møtte ordene «henrettelse», «tortur» og «isolat» som barn, men selv før jeg forsto hva de betydde, har de meislet ut den harde og steinete veien for meg i kampen for menneskerettigheter.

Prosjektet «Listen» handler om kvinnelige sangere som ikke får lov til å opptre. Fotografiene er fiktive CD-omslag og i videoene som også vises i utstillingen, ser vi artistene synge, uten lyd. Foto fra Fredsprisutstillingen 2023. (Foto: Nobels Fredssenter © Magnum Photos.)

Kvinnelige, iranske fotografer

Utstillingen viser også fotoprosjekter av seks kvinnelige, iranske fotografer, som har dokumentert kvinners kamp for liv og frihet i Iran fra 1979 til i dag. Et av prosjektene, «Listen», viser kvinnelige sangere som ikke får lov til å opptre i Iran. Fotografiene er fiktive CD-omslag, mens videoene viser kvinnene som synger – uten lyd.

Portrettet av Narges Mohammadi som vises ved inngangen til utstillingen, er tatt bare noen dager før hun ble satt i fengsel igjen i april 2022. Hun bærer fargerike klær og smiler optimistisk.

– Jeg er en kvinne som elsker livet, sier hun.

– Vi har latt oss inspirere av Narges Mohammadis innstilling til livet når vi har utformet utstillingen, forteller Kjersti Fløgstad.

– Vi har brukt mye farger, og viser bilder av kvinner som ønsker frihet til å synge, danse og leve.

Fredsprisutstillingen 2023 vises frem til november 2024. Se åpningstider og kjøp billetter her.

Utstillingen viser også fotoprosjekter av seks kvinnelige, iranske fotografer, som har dokumentert kvinners kamp for liv og frihet i Iran fra 1979 til i dag. (Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter.)

Om Nobels Fredssenter

Nobels Fredssenter er Nobels fredspris’ ansikt utad. Museet forteller historien om fredsprisvinnerne og deres arbeid gjennom utstillinger, undervisningsopplegg, omvisninger og digitalt innhold. Senteret er også en møteplass for arrangementer knyttet til fred, dialog og menneskerettigheter. Nobels Fredssenter ligger på Rådhusplassen i Oslo, i den gamle Vestbane-bygningen fra 1872.

Les også: Yoko Ono stiller ut på Nobels Fredssenter

Portrettet av Narges Mohammadi som vises ved inngangen til utstillingen, er tatt bare noen dager før hun ble satt i fengsel igjen i april 2022. Hun bærer fargerike klær og smiler optimistisk. (Foto: Johannes Granseth / Nobels Fredssenter.)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar