Regissøren Norman Jewison er død

Norman Jewison døde lørdag, 97 år gammel. (Foto: Fred Prouser/Reuters.)
Norman Jewison døde lørdag, 97 år gammel. (Foto: Fred Prouser/Reuters.)
Regissøren Norman Jewison, kjent for filmer som «In the Heat of the Night», «The Thomas Crown Affair» og «Moonstruck», er død, 97 år gammel.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Filmskaperen Norman Jewison ble 97 år gammel. Han gikk bort 20. januar 2024.

Canadisk-fødte Jewison jobbet med mange av Hollywoods største stjerner, inkludert Steve McQueen, Denzel Washington, Sidney Poitier og Cher.

Han var innom mange sjangre i sin lange karriere, blant annet musikaler, komedier og romantiske filmer, men er mest kjent for filmer som tar opp sosiale temaer.

Han ble første gang nominert til Oscar i 1966 for komedien «Russerne kommer».

Men mest kjent er han for «In the Heat of the Night» i 1967 om en rasistisk sørstatssheriff spilt av Rod Steiger, som må ha hjelp av en svart detektiv, spilt av Sidney Poitier, og «Moonstruck» i 1987 med Cher og Olympia Dukakis.

Annonse

«In the Heat of the Night» vant Oscar for beste film, og både Cher og Dukakis fikk Oscar for sine roller i «Moonstruck».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar