Ny avtale

Feiden over mellom plateselskapet Universal og Tiktok – musikken skal vende tilbake «raskt»

Dagnys musikk kan komme tilbake til Tiktok. Her er hun på Spellemann-prisoffentliggjøringen som Universal-ansatte holdt seg borte fra i protest. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Dagnys musikk kan komme tilbake til Tiktok. Her er hun på Spellemann-prisoffentliggjøringen som Universal-ansatte holdt seg borte fra i protest. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Universal Music-artistenes musikk vender tilbake til Tiktok etter at plateselskapet kom til enighet med den sosiale medieplattformen om en ny lisensavtale.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Universal Music og Tiktok har kommet til en enighet om ny lisensavtale. Artistenes musikk vender tilbake.

Verdt å merke seg med den nye avtalen er ifølge nettstedet The Verge hvordan den tar opp bekymringene som plateselskapet og artistene har hatt omkring dette med kunstig intelligens (KI).

Ifølge pressemeldingen som Tiktok og Universal Music Group (UMG) har sendt ut, heter det at de «vil jobbe sammen for å sikre at KI-utviklingen på tvers av musikkindustrien vil beskytte menneskelig kreativitet og den økonomiske strømmen som tilflyter artistene og låtskriverne».

«Et nytt kapittel i vårt forhold til Tiktok», kaller UMG-sjef Lucian Grainge den nye avtalen.

Protesterte mot Tiktok

Det var fra 1. februar at Universal Music tok bort alle videoer knyttet til sine artisters musikk fra plattformen. Det skjedde etter at forhandlingene om en ny avtale brøt sammen. Videoer på appen med musikk fra Universal-artister fikk dermed lydsporet fjernet, samtidig som brukerne ble nektet å legge Universal-musikk på nye videoer.

Annonse

Både da nominasjonene til årets Spellemannpriser ble meddelt så vel som under selve prisutdelingen holdt Universal Music Norway seg hjemme i protest mot Tiktok.

Les også: Plateselskapet Universal uteblir fra Spellemann på grunn av Tiktok

Drake, Katy Perry, Ariana Grande, Lana del Rey, Metallica og The Beatles er blant de internasjonale Universal-artistene, mens Odd Nordstoga, Ingebjørg Bratland, Dagny, Undergrunn og Alessandra er blant de norske.

Det er foreløpig ikke er kjent når avtalen begynner å gjelde. Selskapene sier ifølge The Verge at de «jobber raskt» for å returnere artister til plattformen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar