Subjekt mener:

Stusslig beklagelse fra jurymedlem

Daniel Elmrhari opptrer respektløst overfor de andre jurymedlemmene, skriver Subjekt i dagens leder. (Foto: Instagram.)
Daniel Elmrhari opptrer respektløst overfor de andre jurymedlemmene, skriver Subjekt i dagens leder. (Foto: Instagram.)
Norges jurymedlem i Eurovision Song Contest, Daniel Elmrhari, viser en total mangel på profesjonalitet, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Jurymedlem beklaget at Israel fikk åtte poeng av Norge.

På lørdag gikk årets Eurovision-finale av stabelen.

Vel så mye oppmerksomhet var rettet mot Israels deltagelse som mot selve musikken. Mange protesterte mot landets deltagelse på grunn av krigføringen i Gaza, og israelske Eden Golan ble bedt om å ikke forlate hotellrommet av hensyn til egen sikkerhet.

Mobiliseringen mot Israel førte imidlertid også til at landets støttespillere mobiliserte til å stemme på landet. Slik ble konkurransen politisert fra begge sider av den grusomme konflikten i Midtøsten. Det endte med at Israel havnet på annenplass når stemmer fra publikum ble talt opp.

De faglige juryene var ikke like begeistret, og sendte landet ned til femteplass. Sveits endte opp som vinner, selv om landet fikk femte flest stemmer av folket. Enkelte ble også overrasket over at den norske juryen var blant dem som ga Israel flest poeng – åtte.

Annonse

Det var det ikke alle medlemmene av juryen som kunne stå for.

Les også: La oss ikke gjøre som Sverige i kampen mot falske nyheter

Uheldig tankegang

Danser og musiker Daniel Elmrhari, vinner av Norske talenter i 2011, gikk søndag ut på Instagram og beklaget.

Hva beklaget han? Vanskelig å si. Han satt i juryen, men ga selv Israel null poeng. De andre medlemmene likte imidlertid låten, og ga den poeng. Selv om stemmene fra jurymedlemmene var individuelle, følte altså Elmrhari behov for å beklage de andres stemmer. Det er stusslig.

I videoen trekker han frem en beskjed arrangøren kom med til juryen om å ikke diskriminere noen sangere på bakgrunn av nasjonalitet, kjønn, politisk syn eller andre grunner annet enn fremførelsen av sangen. Dette prinsippet synes han var «umulig» å følge, og later dermed til å innrømme at han diskriminerte Israel av politiske hensyn.

Det er nærliggende å tro at flere jurymedlemmer i de andre landene tenkte slik, siden de ga landet mye mindre poeng enn folket. Det er uheldig, og gir et skjevt resultat.

Les også: Det er knapt noen igjen på amerikanske universiteter som forstår hva ytringsfrihet er

Et tankekors

Ikke minst er det uheldig at Elmrhari beklager for juryens poenggivning. Det er respektløst overfor de andre medlemmene, og han viser en total mangel på profesjonalitet ved å innrømme at han ikke fulgte arrangørens regler. Han viste også en total mangel på profesjonalitet gjennom å la en musikers etnisitet bestemme hvilken poengsum musikeren skulle ende opp med å få fra jurymedlemmet.

Hans video kan dessuten legge press på de andre jurymedlemmene til å gå ut og ta avstand, helt til de som ga stemmer til Israel, står igjen alene som mottagere av all hets og kritikk. For å følge reglene, altså.

Har Elmrhari tenkt på det? Neste års jury bør i hvert fall tenke seg om. Skal vi gi poeng til musikere på bakgrunn av hvilke grusomheter landet de kommer fra, har begått?

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar