Subjekt mener:

Denne saken er for viktig til å henlegges nå

Nye funn i Nygaard-saken peker mot mulig statsterrorisme på norsk jord. Altså en svært viktig sak å komme til bunns i. Skulle man tro, skriver Subjekt i dagens leder. På bildet: Tidligere Aschehoug-redaktør William Nygaard. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Nye funn i Nygaard-saken peker mot mulig statsterrorisme på norsk jord. Altså en svært viktig sak å komme til bunns i. Skulle man tro, skriver Subjekt i dagens leder. På bildet: Tidligere Aschehoug-redaktør William Nygaard. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Når vi endelig har kommet videre i «den største politiskandalen i norsk historie», er det altfor tidlig å gi opp. Kampen for ytringsfrihet og rettferdighet for William Nygaard må fortsette, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Nygaard-saken er henlagt.

I oktober 1993 ble Aschehougs forlagsdirektør, William Nygaard, skutt og forsøkt drept utenfor huset sitt i Oslo.

Hvorfor? Fordi han hadde gitt ut Salman Rushdies islamkritiske bok, «Sataniske vers» (1989), på norsk.

To måneder før boken kom ut i Norge, hadde den iranske lederen og ayatollahen Khomeini utstedt en fatwa (dødsdom) over alle som hadde vært involvert i bokens utgivelse. Dessverre våget hverken pressen eller politiet å se den åpenbare sammenhengen mellom fatwaen og attentatet.

Etterforskningen og den offentlige debatt var under enhver kritikk, og først i 2018 tok Kripos ut siktelser mot to personer, rett før foreldelsesfristen. NRK-journalist Odd Isungset avslørte at libaneseren Khaled Moussawi var en av de siktede i attentatet på Nygaard.

Annonse

Den andre siktede i saken jobbet på et tidspunkt som diplomat ved Irans ambassade i Oslo. Dette peker mot mulig statsterrorisme på norsk jord. Altså en svært viktig sak å komme til bunns i. Skulle man tro.

Les også: Dette er vinnerne av Subjektprisen 2023

Ett mulig grep

Odd Isungset og Fritt ord-direktør Knut Olav Åmås er blant dem som har vært kritiske til både politiarbeidet og henleggelsen. Sistnevnte har kalt det hele for «den største politiskandalen i norsk historie».

Mens fortiden har vært preget av berøringsangst og uvilje mot å kritisk granske islams rolle i saken, føles det som om vi er kommet videre nå. I etterkant har Europa vært herjet av en rekke islamistiske terrorangrep og Salman Rushdie er blitt knivstukket i halsen av en islamist.

Derfor burde det være all grunn til at Oslo-politiet kan gjøre om for gamle unnlatelsessynder. Men de har altså varslet henleggelse i saken. Avgjørelsen vil imidlertid ankes til Riksadvokaten. Vi håper at det der blir avgjort at kampen for rettferdighet og ytringsfrihet vil fortsette. Om politiet står fast, finnes det ett grep de kan benytte.

Odd Isungset vant i fjor Subjekt-prsien for Årets litteratur for «Blodspora fra Dagaliveien», en bok om Nygaard-saken, som han har utgitt flere bøker om med viktige avsløringer. Han er i dag pensjonist, men burde kanskje hankes inn som konsulent med millionlønn fra Kripos og Oslo-politiet.

Hvorfor ikke? Eventuelt kan de ta seg sammen og fortsette på egen hånd, og rette opp i fortidens skammelige feil. Denne saken er rett og slett for viktig til å henlegges nå.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar