Norges Eurovision-delegasjon stemplet som antisemitter i israelske medier

Bandet Gåte med vokalist Gunhild Sundli etter finale i Eurovision Song Contest 2024. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Bandet Gåte med vokalist Gunhild Sundli etter finale i Eurovision Song Contest 2024. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Det norske Eurovision-bidraget Gåte ble stemplet som antisemitter i israelske medier. Hendelsen førte til at NRK ba om ekstra sikkerhet under Eurovision-uken.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Norges Eurovision bidrag, Gåte, beskyldt for antisemittisme av Israelske medier.

– Det var svært ubehagelig. Både skremmende og trist, sier delegasjonsleder Stig Karlsen i NRK til VG.

Utgangspunktet for påstandene om norsk antisemittisme kom etter en episode tidlig i Eurovision-uken der det norske bidraget, Gåte, ble beskyldt for å nekte å snakke med israelske journalister til fordel for nederlandsk presse.

– Her ble vi uthengt i noen av de største mediene i Israel med bilde og video av oss, og med fabrikkerte påstander stikk i strid med våre verdier, forteller Karlsen videre.

Les også: Ble kastet ut av Eurovision. Nå rives billettene vekk

Annonse

Flere delegasjoner meldte om forhold

Hendelsen ble filmet av en israelsk journalist, som gikk kraftig ut mot Gåte og den norske delegasjonen på egne sosiale medier. Det førte til at NRK måtte be om ekstra sikkerhet rundt delegasjonen sin under Eurovision-uken i Malmö.

EBU, som er arrangør av hele Eurovision Song Contest, har ikke svart på VGs spørsmål om hendelsen med den norske delegasjonen, men svarer slik i et generelt skriv som er sendt ut ved flere anledninger:

«Vi beklager at noen delegasjoner til Eurovision Song Contest i Malmö ikke respekterte regler og konkurranseånden, både på stedet og gjennom sine sendinger. Vi snakket med en rekke delegasjoner i løpet av evenementet om flere forhold som vi ble gjort oppmerksomme på».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar