Det dirrer i Borre

Ute etter et eventyr? Flekk av deg sokkene og bli med og dans på hellig grunn

Midgardsblot byr på et unikt festivalkonsept hvor du kan oppleve verdensledende band innen rock, metal, folk, urmusikk og mer – i et område full av vikinghistorie og norsk folklore.
Midgardsblot byr på et unikt festivalkonsept hvor du kan oppleve verdensledende band innen rock, metal, folk, urmusikk og mer – i et område full av vikinghistorie og norsk folklore.
Et helt spesielt, historisk og magnetisk felt har trukket folk fra alle verdens hjørner til Borreparken i Horten, der skogen møter havet. Dette er greia med Midgardsblot.
Saken er Midgardsblot er en utendørsfestival fra 14. til 17. august 2024 ved vikinggravhaugene i Borreparken, Horten.

Hvis du er tilbake på kontoret etter noen etterlengtede uker med sommerferie, og kjenner sikkelet på haka etter en hemmelig dupp bak skjermen, og kjenner deg om mulig mer tappet for energi enn før ferien, hør her:

Midgardsblot åpner portene til en annen tid og et annet sted fra 14. til 17. august.

Er du ute etter et eventyr? Flekk av deg sokkene og bli med og dans på hellig grunn! Det er faktisk helt sant: Konger, jarler, guder og vikinger kan hvile rett under stortåa di.

Midgardsblot arrangeres ved vikinggravhaugene i Borreparken, Horten, der skogen møter havet. (Foto: Roy Bjørge.)

Welcome home

… står det i store bokstaver ved inngangspartiet til Midgard – menneskenes verden. Flere tusen skal inn på Midgardsblot, festivalen som tiltrekker seg alt fra en pappa fra Brooklyn som dør etter å gå barbeint i gresset etter å ha pådratt seg beinhinnebetennelse i asfaltjungelen, metalhuer, festglade ungdommer fra Berlin, forskere, historikere – og de som bare elsker vikinger og norrøn mytologi. Her skal begrene fylles etter et langt halvår i hamsterhjulet: Release, heal, connect.

Annonse

Allerede idet vi nærmer oss festivalområdet, kan du kjenne energien som nærmest pumpes opp av bakken. Det er noe helt spesielt med dette stedet, det vibrerer. Sannsynligvis er marken vi står på eldre enn vikingtiden, kanskje opptil 2.000 år gammel. Området utgjør et helt rike av gamle og nyere skatter.

Vi skal tilbake til en tid der landegrenser ikke avgjorde hvem vi var, men der naturen var det aller helligste, den vi lever i pakt med og er avhengig av.

Festivalen åpner med blot, en hyllest til vikingtidens tradisjoner, med treskulpturer av gamle guder, og symbolsk bruk av dyreblod. (Foto: Violeta Ellisdottir.)

«Bloters og urkraft»

Aller først skal vi gjennom et blot (se Midgardsblot-ordboken lengre ned i artikkelen om dette ordet blir litt for norrønt for deg). Enkelt sagt kan et blot minne om en kjempestor bli-kjent-fest du var invitert til i tjueårene, da nysgjerrigheten og eventyrlysten sitret i kroppen, livet smilte, og alle «bare var på samme bølgelengde». Akkurat sånn, bare legg til noen baljer med dyreblod.

Tre sjamaner sørger for lydbildet, det skal trommes i timevis. Et blot handler om å takke naturen, koble deg på den, og komme i kontakt med ditt indre selv, for du er også en del av naturen. Vi kobler oss på hverandre, urkraften, og inngår dermed også en pakt om å respektere hverandre uansett bakgrunn, opprinnelse og tro.

Rundt oss står det gudestatuer av tre, vi hilser i alle himmelretninger. Her får du muligheten til å legge fra deg alt og nullstille deg selv.

Trommene har lagt seg som en drone over området.

Det kan føles helt spesielt, nesten ekstremt. For noen kan det kanskje bli for mye, ingen reaksjoner er feil, alt er lov i et blot – så lenge en oppfører seg.

Vi er 2500 mennesker. 2000 av dem «bloters» – de faste, de som kommer tilbake år etter år etter år. Har du noensinne fått koblet deg på alle som skal på samme festival som deg? Kan det gi oss en sterkere følelse av fellesskap og omsorg for hverandre? Det kan virke sånn.

Her er ingen skilt som minner om å «ta vare på hverandre», den pakten er allerede inngått ved blot og står som en selvfølgelighet. Her er ingen grønnvasking eller pride-vasking. De som kommer til Midgardsblot kommer fra alle mulige kriker, kroker – og mørke kjellere. Det er mangfold i praksis.

Jeg vet ikke med dere, men det føles godt å brøle så mjødet spruter. Ikke minst hvis brølet er unisont.

Så er festivalen i gang.

Campområdet gir deg følelsen av evig midsommerfeiring. (Foto: Francesca Sarpola.)

Fyll opp begeret

Vel inne på festivalområdet hersker det ingen tvil: er det ett sted du kan få påfyll, så er det på Midgardsblot. Her kan du faktisk få så begeret renner over. Ikke bare strømmer det folk til festivalen fra hele verden, men forskere, forfattere og foredragsholdere står klare for å slå av en prat over et horn med mjød, eller på en av panelsamtalene, de guidede turene eller foredragene som holdes i løpet av festivalen.

Og er du lei av den samme sikkerhetssjekken på hva du har med deg av paraplyer, ulovlige drikkevarer og solkrem, kan Midgardsblot stille med en mye større bekymring: «Hvor store horn er det i det hele tatt tillatt å ha på hodet?»

Om du bare kommer for å realisere en våt drøm om å ro vikingskip, er det mulig også. Eller for å danse rundt et bål til morgentimene tar deg (campområdet gir deg evig midsommerfeiring). Sikkerhetsvaktene som passer på rundt campområdet og festivalområdet kan det også være verdt å slå av en prat med. Ryktet sier de hevder de aldri har vært med på lignende (helt til de kommer tilbake igjen neste år).

Midgard er menneskenes verden. (Foto: Hans Martin Høydahl.)

Samler folket

Midgardsblot åpner portene inn til et samfunn der folket står i sentrum, for Midgard er menneskenes verden. Målet er å møtes, danse, snakke og skape aksept og forståelse for hverandre uansett hvem du måtte være og uavhengig av politisk standpunkt og tro.

Her får du forrett, hovedrett og dessert – hode, kropp og hjerte fylles til randen. Det er noe for alle, og mer til.

Slik Midgardsormen ble satt ut i havet for å holde styr på monstrene og kaoskreftene, og spiste seg så stor og fet at den til slutt beit seg i halen, er vi vitne til en moderne verden som stadig blir mer segregert, mørk og skremmende.

Håpet er at Midgardsblot kan åpne en port inn til et litt rausere og varmere samfunn, slik at du igjen kan gå hverdagen i møte fylt med litt større forståelse, respekt og aksept for alt og alle rundt deg.

Midgardsblot vil ta naturen og folket tilbake.

Det er som Sigurd Wongraven sa så fint (om Munch/Satyricon):

– Jeg foreslår at folk lar denne opplevelsen åpne en dør til sjelen deres som er vanskelig å nå under vanlige omstendigheter.

Festivalen byr på berikende kulturopplevelser og kunnskap om vår vikingtid i tillegg til et bredt konsertprogram. (Foto: Linda Jeanett Tveiten.)

Midgardsblot-ordbok

Med både kjente og nye ansikter som gjør seg klare for årets festival, har vi satt sammen en liten Midgardsblot-ordbok for deg!

Gildehallen: Det store langhuset hvor samlinger og feiringer finner sted. Det er det sentrale knutepunktet for festing og glede, og vår mest intime konsert- og foredragsarena.

Valhalla: Området rundt festhallen, innelukket med en tårnport som man må passere gjennom for å komme inn. Her finner du vår mellomstore scene. Her finner du sitteplasser og inngangen til Gildehallen.

Helheim: Hovedsceneområdet, en stor konsertsone hvor de største forestillingene finner sted. Oppkalt etter den norrøne underverdenen.

Kaupangr: Handelsområdet, med boder fra forskjellige selgere, som inkluderer en bar og en liten scene for historiefortelling og intime forestillinger. Det er også her du finner Ragnar Lothbroks skip, og kan delta i Holmgang.

Folkvangr: Vikinglandsbyen, et levende historisk område hvor du kan oppleve tradisjonelt vikingliv og kultur på nært hold.

Camp Utgard: Festivalens campingområde, hvor deltakerne kan sette opp teltene sine og fordype seg fullt ut i Midgardsblot-opplevelsen. Ved stranden ved campen finner du de felles grillene samt bålet, som gir magiske øyeblikk til våre deltakere hvert år.

Camp Gladheimr: Det utpekte campingområdet for frivillige og mannskap, et sted hvor de hardtarbeidende hjelperne på festivalen kan hvile og lade opp.

Einherjar: Betegnelsen for våre dedikerte frivillige som hjelper til med å gjøre festivalen mulig, og som legemliggjør ånden til de gamle krigerne gjennom sitt harde arbeid og engasjement.

Blot: Vårt åpningsritual er en hyllest til vikingtidens tradisjoner, med treskulpturer av gamle guder, og symbolsk bruk av dyreblod. Selv om seremonien er dypt forankret i historien, er vårt Blot ikke-religiøs, og tilbyr en unik opplevelse som er både personlig og felles.

Bifrost: Stien fra campingplassen til hovedfestivalområdet og scenene. Den korte gåturen gjennom trærne har sin egen spesielle magi.

Festivalprogrammet består av verdensledende band innen metal, folk- og urmusikk, pop, rock og beslektede sjangre. (Foto: Birgit Fostervold.)

Om Midgardsblot

Midgardsblot er en utendørsfestival fra 14.- 17. august 2024 ved vikinggravhaugene i Borreparken, Horten. Festivalen går inn i sitt tiende år, og med 10.000 besøkende over fire dager, har Midgardsblot tatt steget frem som en av de større festivalene i Norge. Festivalen har det største internasjonale publikummet hvor nærmere 50% kommer fra utlandet for å feire norsk vikingkultur, oppleve verdensledende band innen metal, folk- og urmusikk, pop, rock og beslektede sjangre i et unikt område full av vikinghistorie og norsk folklore.

Midgardsblot har med sitt unike festivalkonsept blitt et «bucket list»-fenomen hvor folk stadig vender tilbake og har vokst med omtrent 30% økning i publikum hvert år. Festivalen har blitt den viktigste kanalen til utlandet for formidling av norsk musikk, kultur og vikinghistorie og gjort at turistene strømmer til Vestfold.

Festivalen byr på berikende kulturopplevelser og kunnskap om vår vikingtid i tillegg til et bredt konsertprogram. Midgardsblot har vikinglandsby hvor publikum kan reise over 1000 år tilbake i tid og besøke smed, treskjærere smykkekunstnere og en ekte viking hær blant annet. På dagtid er det seminarer og paneldebatter hvor de største navnene innen vikingtidsforskningen står i kø for å få holde foredrag på festivalen og det forskes nå på fenomenet Midgardsblot, som har opparbeidet seg status som en tungvekter i formidling av vikinghistorien og norsk musikk ut tiil det store utland.

Musikkprogrammet inkluderer legendariske band som Emperor, Testament, Amon Amarth, Seigmenn og Bel Canto. Se hele programmet her.

Billetter finnes her.

Sjekk ut Midgardsblot på Facebook, Instagram, og YouTube.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar