Skrolling er gratis, men det koster deg dyrt. Derfor bør du heller lese en bok

Hvis vi mener alvor med å forberede ungdom på høyere utdanning, arbeidsliv og demokrati, må vi ta lesing på alvor. Lesing kan ikke være noe vi tilfeldigvis støter på i norskfaget, skriver August Brunner. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Hvis vi mener alvor med å forberede ungdom på høyere utdanning, arbeidsliv og demokrati, må vi ta lesing på alvor. Lesing kan ikke være noe vi tilfeldigvis støter på i norskfaget, skriver August Brunner. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Hvis du synes det er slitsomt å lese denne teksten, er det akkurat deg jeg skriver til. I vår digitale tid er lesing vår viktigste motstandskraft, skriver August Brunner.
Om skribenten
August Brunner går siste året ved Blindern videregående skole og er nestleder i Sentralt ungdomsråd i Oslo.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er August Brunner slår et slag for at unge skal lese mer i bøker fremfor å være på skjerm.

Fallet i leselyst starter allerede på barneskolen. Størst er fallet blant guttene. Ifølge Forleggerforeningen oppga nær en tredel av gutter på videregående at de ikke hadde lest en eneste bok i 2021.

Ipsos’ leserundersøkelse viser det samme: 32 prosent av gutter mellom 16 og 19 år leste ingen bøker det året. Og dette handler ikke bare om at vi har fått «dårlige vaner». Det handler om hva slags mennesker vi er i ferd med å bli.

Les også: Når krisen inntreffer, må leseferdighetene være på topp!

Vår viktigste motstandskraft

Samtidig bruker ungdommer mer tid på skjerm enn noen gang før. Vi skroller, swiper og klikker, men vi leser nesten ikke. Skrolletid har erstattet lesetid.

Annonse

Og vi merker det. Hjernen vår blir vant til raske klipp og korte overskrifter, mens evnen til å lese lengre tekster, tenke dypt og reflektere svekkes. Mange universitetsansatte er allerede bekymret: De møter nå studenter som rett og slett ikke kan lese lengre bøker.

Dette er ikke bare et skoleproblem. Det er et samfunnsproblem. Et demokratisk problem. Et identitetsproblem.

Lesing utvikler nemlig noe helt grunnleggende: konsentrasjon, hukommelse, evnen til å analysere informasjon og ikke minst: empati. Når vi leser, lever vi oss inn i andres liv. Vi møter mennesker vi aldri ville møtt i virkeligheten, og lærer å forstå dem.

I en tid preget av algoritmestyrte ekkokamre og falske nyheter er dette kanskje vår viktigste motkraft. Lesing skjerper oss mentalt, styrker oss intellektuelt og gjør oss mer rustet til å forstå verden slik den faktisk er. Ikke bare slik den serveres oss i raske overskrifter.

Les også: Disse to bøkene kunne knapt kommet på et verre tidspunkt

Bytt ut skrolling med lesing

Vi må derfor tørre å ta grep. Foreldre må våge å sette grenser for skjermbruk hjemme.

Skjermen hører ikke hjemme i sengen, boken gjør. Men det handler også om skolen. Kanskje kan vi hente inspirasjon fra International Baccalaureate (IB), en krevende, internasjonal utdanning som vektlegger dyptgående lesing i flere fag.

IB-elever må lese både skjønnlitterære og faglige bøker, analysere, tolke og diskutere på tvers av fag. Det skaper unge mennesker med bedre leseforståelse, større konsentrasjonsevne og evne til kritisk tenkning. Kontrasten er stor til dagens videregående skole, hvor mange elever knapt leser mer enn én roman i året.

Hvis vi virkelig mener alvor med å forberede ungdom på høyere utdanning, arbeidsliv og demokratiske utfordringer, må vi ta lesing på alvor. Lesing kan ikke være noe vi tilfeldigvis støter på i norskfaget.

Mitt forslag er enkelt: Bytt ut 30 minutter skrolletid med 30 minutter lesetid. Ikke fordi du må, men fordi du har alt å vinne på det.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar