Subjektprisen 2023

Årets utstilling er «Material in Mind»

Kurator ved Kistefos, Kate Smith, tok imot prisen på vegne av kunstner og prisvinner Tony Cragg. (foto: Håkon Paulsen.)

«Material in Mind» av Tony Cragg på Kistefos museum er Årets utstilling 2023.

Kistefos eier flere enkeltverk av Tony Cragg, men i år ble vi belønnet med en stor utstilling. Siden «Material in Mind» sto innendørs, fikk vi se skulpturer i et større utvalg av materialer enn vi er vant til.

Materialvalget har nemlig alt å si for Cragg, som lar materialene styre skulpturenes form og farge. Denne buketten av langstrakte søyler, boblende fiberglass, og umulige marmorbølger gir et unikt innblikk i kunstnerskapet. De abstrakte figurene har ofte menneskelige trekk, som bidrar til at de strutter av uimotståelig personlighet.

Kuratoren har brukt arkitekturen og lysforholdene i The Twist til det fulle. Bygget leder blikket, og gir en rød tråd til den varierte utstillingen. Denne storslåtte utstillingen krever ingen konseptuell innsikt, men er ren estetisk nytelse.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du se hvem som vant!
Presentert av