Subjektprisen 2024

Disse er nominert til Årets subjekt

Hvilke subjekter var best eller viktigst i 2024? Subjekts jury har nominert fem kandidater. Nå er det opp til deg å stemme frem vinneren!

Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en hyllest av dem som gjør Norge til et bedre land å bo i.

Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene/tv-seriene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.

Subjektprisen 2024 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en Subjektprisen-statuett.

Vinnerne lanseres under en storslått prisutdelingsseremoni tirsdag 17. desember i Marmorsalen på Sentralen i Oslo – og du er invitert!

Les også: Gauteshow skal lede Subjektprisen 2024

En publikumspris

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene. For oss er alle like verdige vinnere!

Men den endelige vinneren er det du som er med på å stemme frem.

Du kan stemme én gang per døgn per priskategori. Stemmeskjemaet finner du nederst i artikkelen.

For å stemme må du være logget inn i Subjekt. Det er helt gratis å registrere en bruker.

Les også: Sikre deg plass til Subjektprisen 2024!

Årets subjekt

I priskategorien Årets subjekt har Subjekts redaksjonelle jury nominert fem personer.

Årets subjekt er kategorien der vi nominerer en person for å kjempe sin kampsak.

Dette er de nominerte. Du kan stemme i skjemaet under.

Aleksander Linkowski ville bli jente. Nå angrer han, og advarer andre i samme situasjon.

Aleksander Linkowski

Aleksander Linkowski er best kjent som han som har stått frem i norsk offentlighet som angrende etter et kjønnsbytte. Eller forsøk på sådan. Man kan nemlig ikke bytte kjønn, men man kan endre kroppen på innsiden og utsiden til å ligne det motsatte kjønn. Mange har de siste årene advart mot at vi påfører denne behandlingen på for mange personer, noe som kan få alvorlige følger.

Linkowski satte et ansikt på denne bekymringen. Det er modig gjort. Etter at han sto frem i VG i fjor, har han fortsatt med sin uredde deltagelse i samfunnsdebatten. Han har skrevet debattinnlegg og stilt opp i podkaster og paneldebatter. En paneldebatt ble faktisk kansellert på Kulturhuset, fordi temaet var for kontroversielt, uten at det stoppet Aleksander.

Anders Nordstad kjemper en ensom krig mot den mektige dagligvaremafiaen.

Anders Nordstad

Den norske dagligvarebransjen minner om mediebransjen: Makten er samlet hos noen få supermektige aktører. Matvaregigantene stikker av med profitten, mens bonden og forbrukeren sitter igjen med regningen. Heldigvis finnes Anders Nordstad, en uredd forkjemper som utfordrer gigantene og gir oss innsikt i hvordan matvareprisene settes. Han viser hvordan maktkonsentrasjon i dagligvarebransjen presser bonden som en sitron, samtidig som forbrukernes valgfrihet begrenses. Med faglig tyngde og lidenskap har den tidligere fotballspilleren, nå økonomen, blitt en viktig stemme for rettferdighet. Han minner oss på betydningen av å beskytte norsk matproduksjon og sikre at verdiene i næringskjeden fordeles rettferdig. For bonden er han en forkjemper, for gigantene en utfordring – og for forbrukerne en kilde til håp.

Big in Japan: Einar Kleppe Holthe er noe så sjelden som en norsk kultureksportør.

Einar Kleppe Holthe

Einar Kleppe Holthe er noe så sjeldent som en vellykket norsk kultureksportør. Han er gründer og eier av Fuglen, som nylig åpnet filialer i Seoul, Sør-Korea og i Jakarta, Indonesia. Dette markerer Fuglens inntreden i sitt tredje oversjøiske marked, etter flere år i Japan. Holthe har med Fuglen introdusert norsk kaffekultur og vintage design til Asia, og skapt unike møteplasser som kombinerer kaffebar på dagtid og cocktailbar på kveldstid. Hans engasjement for kvalitetskaffe og bærekraftig handel har gjort Fuglen til en internasjonal suksess, og styrket Norges posisjon på det globale kaffekartet. I tillegg driver han byrået Natural State, som er spesialister på urban, sirkulær byutvikling. De har kontor på, og har utviklet Gamlebyen loft til et populært kulturkvartal med en Fuglen-filial, ZZ Pizza og en rekke kulturaktører.

Gyda Oddekalv har gjort noe så sjelden som å starte et politisk parti.

Gyda Oddekalv

Hvem i huleste finner ut at de skal starte et parti for å endre hele systemet? Jo, en jusstudent ved navn Gyda Oddekalv.

Til forskjell fra de etablerte politikerne ønsker hun nemlig at folket selv skal komme med forslag til politikk og stemme over disse via en digital plattform. Men veien dit har sannelig ikke vært lett. Da staten endret valgloven, klarte ikke alle småpartiene å samle inn de nødvendige 5.000 underskriftene som nå trengs for å stille lister til neste valg. Det har imidlertid ikke stoppet «jernet» fra Bergen, som reiser landet rundt for å ta opp kampen mot det etablerte. På veien har det oppstått en «Oddekalv-bevegelse» for å sende Norge i ny retning.

Jan Bøhler har turt å sette fingeren på noe mange har hatt berøringsangst for å røre ved.

Jan Bøhler

Mange kjenner på en økende frykt av de daglige nyhetene om knivstikkinger, ran, ungdomsvold og gjengkriminalitet. Vi lever i en tid hvor politikerne og politiet tilsynelatende virker uforberedte og tiltaksløse. Vi trenger sårt noen som tør å sette ord på problemene og komme med løsningsforslag.

Ildsjelen Jan Bøhler er nettopp en av disse få modige stemmene. I flere tiår har trygghetsforkjemperen fra Groruddalen engasjert seg for å opplyse den norske befolkningen om den økende gjengkriminaliteten. Ved å fysisk være til stede i rettssalene hvor grusom kriminalitet behandles, evner Bøhler å rapportere til befolkningen om oppsiktsvekkende detaljer som ellers ikke kommer frem i offentligheten. På ungdomsklubber, i rettssaler og i gatene i Groruddalen – Jan Bøhler er i motsetning til de fleste andre der ting faktisk skjer.

For å stemme, må du være logget inn.
Det er helt gratis!

Allerede en bruker? Logg inn

Ikke registrert bruker? Registrer gratisprofil eller bli abonnent

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar