LOL

Meme-kontoer på Instagram i fyr og flamme om uetisk markedsføring av falsk Fortnite-valuta

Danby Choi
Danby Choi
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

– No u.

Fortnite er et overlevelsesspill der målet er å være den siste spilleren i live – ved å drepe, eller unngå, andre spillere. Det kan spilles på alt fra en iPhone til en rekke tradisjonelle gamingbokser.

En beta-utgave kom ut sommeren 2017, og siden har en hel verden rukket å bli avhengig.

Spillet er gratis, men som de fleste gratis-spill, finnes muligheter for å kjøpe til seg fordeler i spillet, og Fortnite-valutaen v-bucks, med ekte penger.

Der kommer svindlerne inn i bildet, og ikke lenge etter: Meme-kontoene.

Annonse

Nå går meme-kontoen @flame.v1, som uttrykker seg for å hete Josh, og som har profilbeskrivelsen «Memes and shit» (en veldig morsom Instagram-konto, forøvrig) til angrep på opptil flere andre Instagram-kontoer for å drive det han kaller umoralsk svindel.

En morsom meme om saken.

I en «høydepunkter»-serie (en samling av Instagram-historier) med 14 skjermbilder av andres Instagram-profiler, oppfordrer han sine over 60 000 følgere til å rapportere dem. Til sammen har de kritiserte godt over en million følgere, og en masse-rapportering kan føre til dramatiske konsekvenser for de taggede.

@flame.v1 kaller høydepunkter-serien for «Scammers, beware», og viser både til profilenes lenker, samtidig som han tagger dem, slik at rapporteringene bare er få klikk unna.

– Bare fordi jeg ikke svarer på DM-ene hans

En av de kritiserte, @iced.vro, med 125 000 følgere, skriver følgende i en egen Instagram-historie:

«Alle dere som kommer fra Flame. Han gjør dette fordi at jeg ikke svarer på DM-ene hans lenger, etter at min konto ble større enn hans. Jeg pleide å like Flame, men han plukker opp gamle feil jeg har begått, som ikke kan gjøres noe med. Alt jeg kan gjøre er å love er at jeg ikke skal fucke opp igjen. Hvis jeg gjør det så skal jeg personlig slette kontoen min.»

Flere av de kritiserte kontoene har nå tatt bort det som @flame.v1 kaller for svindel-lenker. Men det gjaldt altså lenker til en nettside kalt «vbucksbooster.com» [ikke gå inn, og i hvert fall ikke bli lurt, red. anm.] etterfulgt av et identifikasjonsnummer.

Ifølge @flame.v1 skal de forskjellige numrene etterfulgt av linken gi de forskjellige kontoene en salgsprofitt dersom brukere konverteres til kjøpere i svindlingsprosessen.

Skjermdump av nettstedet som meme-kontoen @flame.v1 hevder at svindler folk. Subjekt fraråder lesere å besøke nettstedet. (Foto: Skjermdump).

– Du har ignorert nesten alle oss som har hjulpet deg

@flame.v1 har tatt skjermdump av @iced.vro sin unnskyldning, publisert det i sin egen feed, og skrevet et tilsvar i bildeteksten:

«Jeg er ikke lei meg på grunn av det, Iced. Hvis jeg bare var sint på deg personlig, så hadde jeg ikke varslet om alle de andre. Men nå som du tar det opp, så kan jeg jo si det. Du har ignorert nesten alle oss som har hjulpet deg. Du lover hele tiden å endre deg, men har slettet dine unnskyldninger i etterkant.»

Han legger til:

«Du har en mørk bakgrunn. Du har gjort mye shady. Jeg har hørt enda mer, som jeg vil publisere hvis jeg får lov av kildene mine. Men det jeg vet, er at du har tjent over 3 000 dollar allerede».

Videre oppfordrer @flame.v1 til sine følgere at de skal sjekke storyen hans. «Det finnes så mye dritt på han», skriver han om @Iced.vro.

Skal ha tjent over 23 000 kroner, innrømmer feil

Flere av de involverte konto-innehaverne kjenner hverandre, om ikke bare til hverandre, i det virkelige liv, og til felles har de alle at de tilsynelatende hører på hip hop, at de gamer, at de er unge, at de er dypt inne i meme-gamet og at de fremmer en nogenlunde ironisk anti-feminisme.

I en DM (privat meldingsutveksling) skal Iced.vro ha innrømmet en fortjeneste på over 3 000 dollar, over 23 000 kroner, flere dager før han tok bort linken. Den private meldingsutvekslingen har @flame.v1 tatt skjermdump av, og publisert. Trolig visste @iced.vro neppe at @flame.v1 skulle kritisere ham noen dager senere.

Som svar skriver @Iced.vro følgende:

«Jeg kommer til å ha minst en uke nå, uten å poste en eneste reklame, bare vanlige memes for dere.»

Og videre:

«Når jeg kommer tilbake med reklame, vil de være av den normale typen, og ikke scummy vbucks».

– Jeg har hørt shit om hvem du var før Instagram

På et offentlig innlegg som @Iced.vro først publiserte, hvor han beklaget, skal @flame.v1 angivelig, ifølge en skjermdump, ha skrevet følgende:

«Som sagt, Iced, unnskyldningen betyr ingen ting. Dette er andre gangen […] På toppen av å gjøre scummy ting … Se på din bakgrunn. Jeg har masse shit på deg, og mange har fortalt meg hva du var før Instagram.»

Hahaha. Videre:

«Jeg kan ikke publisere dette, fordi jeg lovet kildene mine å holde det hemmelig. Men etter alt vi har gjort for deg, så hører du ikke engang på oss.»

@flame.v1 og andre meme-kontoer skal ifølge @flame.v1 hjulpet @iced.vro så få tilbake kontoen sin etter å ha blitt slettet.

– Selvfølgelig er det scam

Selvfølgelig er alt sammen bare svindel, skriver folk vi har tillit til på Reddit, og videre:

«Jesus people please stop».

Fortnite har også uttalt at V-Bucks som ikke selges via Epic Games (spillets utgiver) er falske.

 

Oversettelsene i artikkelen er ikke helt presise, men gjengir meningsinnholdet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar