Svarer på kritikken:

Choi går hardt ut mot NRK etter saken om «Silje». Dette er vurderingene vi tok

NRK-reportasjen «Hvem er Silje» vekker debatt: – Dessverre er det nok slik at Chois kommentar er med på å drive rykter og spekulasjon ytterligere, skriver redaksjonssjef i NRK, Solveig Husøy. (Foto: Martin Holvik.)
NRK-reportasjen «Hvem er Silje» vekker debatt: – Dessverre er det nok slik at Chois kommentar er med på å drive rykter og spekulasjon ytterligere, skriver redaksjonssjef i NRK, Solveig Husøy. (Foto: Martin Holvik.)
NRK har ikke «fanget en catfisher» og vil heller aldri bekrefte eller avkrefte om noen av de foreslåtte navnene er «Silje» eller ikke, skriver redaksjonssjef i NRK, Solveig Husøy.
Sjanger Dette er en kommentar. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er NRKs redaksjonssjef, Solveig Husøy, svarer på Subjekt-redaktør Danby Chois kritikk av «Hvem er Silje»-reportasjen.

Subjekt-redaktøren går hardt ut mot NRKs sak om «Silje» – en falsk konto som har vært i kontakt med minst 45 kvinner, og fått flere av dem til å brette ut privatlivet sitt og sende nakenbilder. Danby Choi mener vi har gått langt i å identifisere personen og kastet mistanke over noen få, uskyldige.

Det første spørsmålet vi må stille oss, er om catfisheren i denne saken («Silje») har offentlighetens interesse. Dersom vår research hadde vist at dette var en 16-åring som hadde forsøkt seg litt et par ganger, ville svaret på det vært nei. Men vår research viste at en voksen, oppegående mann har utgitt seg for å være «Silje» over en lengre periode og i kontakt med et stort antall kvinner. I denne saken mener vi at ikke bare fenomenet, men også han som eksempel har allmenn interesse. Vi har gitt noen opplysninger om ham som vi mener er relevante for å forstå at det er en voksen, oppegående person med nettverk og en tilsynelatende bevisst holdning til metoo.

Så er spørsmålet om NRK har anonymisert mannen godt nok? Dette er alltid en vanskelig balansegang. NRK har skrevet at han er en mann i 30-årene, bosatt i Oslo-området, har hatt flere roller innenfor kultursektoren (en sekkepost som spenner fra sport til tradisjonell kultur, uteliv og populærkultur), og at han har støttet metoo-kampanjen. Det kommer også fram at han har delt arbeidsfellesskap med noen av de han har hatt kontakt med – som egentlig ikke sier mer enn at han har vært i arbeid. Disse opplysningene passer på flere hundre menn, og er i sum ikke identifiserende. Vi finner det merkelig at Choi så sterkt mener at dette er en beskrivelse som bare passer på noen svært få.

Det er riktig at vi omtaler hans relasjon til to navngitte kvinner, journalisten og en kilde, men deres relasjoner er ikke av en slik karakter at det er egnet til å snevre inn gruppen av hvem det kan være – for andre enn dem det gjelder.

Annonse

Det har uheldigvis florert forskjellige navn og rykter rundt hvem «Silje» er, eller kan være, på noen sosiale medier. Choi mener å kunne vite at mannen er identifisert i denne flommen av meldinger. NRK vil aldri bekrefte eller avkrefte om noen av navnene er «Silje» eller ikke. Dessverre er det nok slik at Chois kommentar er med på å drive rykter og spekulasjon ytterligere.

Les også: NRK viser puppene for å fange en catfisher, skriver Danby Choi

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar