NRK-reportasjen «Hvem er Silje» vekker debatt: – Dessverre er det nok slik at Chois kommentar er med på å drive rykter og spekulasjon ytterligere, skriver redaksjonssjef i NRK, Solveig Husøy. (Foto: Martin Holvik.)
Svarer på kritikken:

Choi går hardt ut mot NRK etter saken om «Silje». Dette er vurderingene vi tok

NRK har ikke «fanget en catfisher» og vil heller aldri bekrefte eller avkrefte om noen av de foreslåtte navnene er «Silje» eller ikke, skriver redaksjonssjef i NRK, Solveig Husøy.
Saken er NRKs redaksjonssjef, Solveig Husøy, svarer på Subjekt-redaktør Danby Chois kritikk av «Hvem er Silje»-reportasjen.

Subjekt-redaktøren går hardt ut mot NRKs sak om «Silje» – en falsk konto som har vært i kontakt med minst 45 kvinner, og fått flere av dem til å brette ut privatlivet sitt og sende nakenbilder. Danby Choi mener vi har gått langt i å identifisere personen og kastet mistanke over noen få, uskyldige.

Det første spørsmålet vi må stille oss, er om catfisheren i denne saken («Silje») har offentlighetens interesse. Dersom vår research hadde vist at dette var en 16-åring som hadde forsøkt seg litt et par ganger, ville svaret på det vært nei. Men vår research viste at en voksen, oppegående mann har utgitt seg for å være «Silje» over en lengre periode og i kontakt med et stort antall kvinner. I denne saken mener vi at ikke bare fenomenet, men også han som eksempel har allmenn interesse. Vi har gitt noen opplysninger om ham som vi mener er relevante for å forstå at det er en voksen, oppegående person med nettverk og en tilsynelatende bevisst holdning til metoo.

Så er spørsmålet om NRK har anonymisert mannen godt nok? Dette er alltid en vanskelig balansegang. NRK har skrevet at han er en mann i 30-årene, bosatt i Oslo-området, har hatt flere roller innenfor kultursektoren (en sekkepost som spenner fra sport til tradisjonell kultur, uteliv og populærkultur), og at han har støttet metoo-kampanjen. Det kommer også fram at han har delt arbeidsfellesskap med noen av de han har hatt kontakt med – som egentlig ikke sier mer enn at han har vært i arbeid. Disse opplysningene passer på flere hundre menn, og er i sum ikke identifiserende. Vi finner det merkelig at Choi så sterkt mener at dette er en beskrivelse som bare passer på noen svært få.

Det er riktig at vi omtaler hans relasjon til to navngitte kvinner, journalisten og en kilde, men deres relasjoner er ikke av en slik karakter at det er egnet til å snevre inn gruppen av hvem det kan være – for andre enn dem det gjelder.

Det har uheldigvis florert forskjellige navn og rykter rundt hvem «Silje» er, eller kan være, på noen sosiale medier. Choi mener å kunne vite at mannen er identifisert i denne flommen av meldinger. NRK vil aldri bekrefte eller avkrefte om noen av navnene er «Silje» eller ikke. Dessverre er det nok slik at Chois kommentar er med på å drive rykter og spekulasjon ytterligere.

Les også: NRK viser puppene for å fange en catfisher, skriver Danby Choi