– Urimelig og spekulativt

NRK tar selvkritikk etter artikkel om koronateori

Bioingeniør Vegard Fluge tester prøver for korona antistoffer ved klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus Ullevål analyserer koronaprøver. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.)
Bioingeniør Vegard Fluge tester prøver for korona antistoffer ved klinikk for laboratoriemedisin ved Oslo universitetssykehus Ullevål analyserer koronaprøver. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB scanpix.)
Innrømmer at det ikke ble gjort en god nok jobb i arbeidet med saken om vaksineforsker Birger Sørensen, som mener koronaviruset ikke har oppstått naturlig.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er NRK-artikkel har blitt møtt med kritikk fra flere hold, og NRK sier nå at arbeidet med saken var for dårlig.

NRK sier det ikke ble gjort en god nok jobb i arbeidet med saken om vaksineforsker Birger Sørensen som mener koronaviruset ikke har oppstått naturlig.

Det var søndag at NRK omtalte påstander fra den norske vaksineforskeren Birger Sørensen om at koronaviruset trolig er utviklet av kinesiske og amerikanske forskere, en sak også NTB siterte.

Artikkelen har blitt møtt med kritikk fra flere hold, og NRK sier nå at arbeidet med saken var for dårlig.

– Det burde ha kommet mye tydeligere fram i artikkelen at noe av innholdet er basert på uttalelser fra forskeren, og ikke publisert forskning. Her har vi ikke gjort en god nok jobb. Saken burde hatt flere relevante kilder som vurderte både uttalelsene og forskningen, sier fagdirektør Marius Tetlie i NRK til Medier24.

Annonse

NRK har etter publisering lagt inn rettelse i saken, og også laget en oppfølgersak , hvor Sørensens påstander blir møtt med motbør fra andre forskere.

– Urimelig og spekulativt

Sørensen har samarbeidet med den britiske professoren Angus Dalgliesh, og den ferske studien er publisert i tidsskriftet QRB Discovery. I den hevdes det at virusets såkalte spike-protein inneholder sekvenser som synes å være satt inn kunstig.

Immunolog Anne Spurkland har til VG beskrevet deler av Sørensens påstander som både urimelige, ulogiske, ukritiske og spekulative.

Hun påpeker videre at Sørensen har økonomiske interesser i vaksineforskningen. Han er fra før av kjent for arbeid med å utvikle en vaksine mot hiv, og er styreleder i selskapet Immunor.

Forskning.no-redaktør Nina Kristiansen sier til Medier24 at det ikke finnes dekning i studien for det NRK skriver, og at artikkelen kan bidra til å bygge opp under konspirasjonsteorier.

– NRK har gått totalt i baret på denne saken, når de skriver om et så viktig og betent tema uten å sjekke forskningen med andre eksperter og spesialister, sier Kristiansen.

Åpenhet om vaksinearbeidet

Som svar på kritikken, foreslår Sørensen at Spurkeland sjekker faktiske data og siste publikasjoner på feltet.

– Vi har data som viser at det er mindre enn en prosent mutasjoner i aminosyreposisjoner, for mer enn 2.300 sekvenser vi har undersøkt for hele spike-proteinet. Det er i vaksinesammenheng ubetydelig, sier han til VG.

Sørensen sier videre at Spurkeland har en negativ og annerledes oppfatning til arbeidet hans, og understreker at det i artikkelen redegjøres for hvor han arbeider og interessene hans.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar