– Store forventninger

Skal granske ytringsfriheten: – Håper ikke vi klorer ut øynene på hverandre

Ytringsfrihetskommisjonens første møte på nye Deichman Bjørvika. Kommisjonens leder Kjersti Løken Stavrum og Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) står foran sammen med kommisjonen. T.H. Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Karpe. (Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix.)
Ytringsfrihetskommisjonens første møte på nye Deichman Bjørvika. Kommisjonens leder Kjersti Løken Stavrum og Kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) står foran sammen med kommisjonen. T.H. Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Karpe. (Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix.)
18 samfunnsprofiler er nå i gang med å vurdere ytringsfrihetens kår i en ny kommisjon. Det er ikke sikkert de blir enige.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ytringsfrihetskommisjonen er satt til verks.

– Jeg tipper vi kommer til å gå fra hverandre i et lite kaos av kjempevanskelige problemer som vi skal jobbe med i to år, sier leder for den nye ytringsfrihetskommisjonen, Kjersti Løken Stavrum, til NTB.

Tirsdag møttes gruppen for første gang på det nye Deichmanske bibliotek i Oslo. Blant medlemmene finner man alt fra rapper Magdi Omar Ytreeide Abdelmaguid fra Karpe, samfunnsdebattant Kjetil Rolness, Shabana Rehman og Rødt-politiker Mimir Kristjansson.

– Mitt mål er ikke at vi skal være enige. Jeg ser ikke at det å komme med en enstemmig innstilling skal være et mål i seg selv, det er nesten som en selvmotsigelse i møte med ytringsfriheten. Men jeg håper vi blir relativt tydelige på hva vi mener bør gjøres på de områdene vi finner problematiske, sier Stavrum.

Hun sier at hovedoppgaven er å kartlegge forholdene for ytringsfrihet i Norge og foreslå tiltak for å bedre dem. Og håper egentlig at det kan føre til noen opphetede diskusjoner.

Annonse

– Men jeg håper ikke vi klorer øynene ut på hverandre av den grunn.

Ytringsfrihetskommisjonens første møte på nye Deichmanske bibliotek i Oslo. Kommisjonens leder Kjersti Løken Stavrum i rulletrappa sammen med kultur- og likestillingsminister Abid Q. Raja (V) på vei til det første møtet. (Foto: Vidar Ruud/NTB scanpix.)

Vil invitere Vilks

Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk, som også er et av medlemmene, mener spennet i gruppen er en stor styrke.

– Det er mye artige folk med forskjellig bakgrunn, helt sikkert med forskjellige innfallsvinkler til stoffet. Jeg håper vi kan bli så konkrete og direkte som mulig, sier han.

Selbekk påpeker at en del av mandatet er å skape en offentlig samtale om ytringsfrihet.

– Jeg håper vi kan finne på noen stunt. Jeg har blant annet foreslått at vi kan invitere Lars Vilks til Norge. Det tror jeg hadde vært en fin markering av ytringsfriheten, sier han.

Vilks er særlig kjent for at han i 2007 publiserte en tegning av den islamske profeten Muhammed i hundeskikkelse. Siden den gang har han levd med trusler hengende over seg og politibeskyttelse.

– Han er etter min mening den personen i Skandinavia som bærer de sterkeste byrdene for å ha brukt ytringsfriheten, sier Selbekk.

Raja: – Store forventninger

Kulturminister Abid Raja (V), som har øverste ansvar for kommisjonen, var til stede for å innlede det første møtet tirsdag

– Jeg har store forventninger til gruppa. Den er bredt sammensatt, sier han.

Og forklarer hvorfor:

– De representerer den uenigheten som finnes ute i samfunnet på mange måter. Ikke alle uenigheter, men de har kjent på mange av ytringsfrihetens ulike sider og fasetter, og det ønsket vi å bringe inn i en sånn kommisjon.

Økt antall trusler

Kulturministeren påpeker at verden har forandret seg mye siden den forrige ytringsfrihetskommisjonen publiserte sin rapport i 1999. Rapporten ledet fram til en endring i Grunnlovens paragraf 100 som ble vedtatt i 2004.

– Det er samme år som Facebook ble lansert. Og vi har også fått Twitter, du har Snapchat, du har Insta og Tik Tok, det florerer.

Og med de sosiale medienes inntog har man også fått diskusjoner om desinformasjon og fake news.

– Over Atlanteren er det et hverdagsbegrep som mediene bruker hele tiden. Samtidig vet vi at truslene har økt mot journalister, mot samfunnsdebattanter, mot politikere og institusjonene, sier han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar