65.000 kroner i bot

Russisk journalist funnet skyldig for «rettferdiggjøring av terrorisme»

Den russiske journalisten Svetlana Prokopjeva ble mandag dømt til å betale rundt en bot tilsvarende rundt 65.000 norske kroner for å ha rettferdiggjort terrorisme. Saken er blitt kritisert for å være et angrep på ytringsfriheten. (Foto: AP/NTB scanpix.)
Den russiske journalisten Svetlana Prokopjeva ble mandag dømt til å betale rundt en bot tilsvarende rundt 65.000 norske kroner for å ha rettferdiggjort terrorisme. Saken er blitt kritisert for å være et angrep på ytringsfriheten. (Foto: AP/NTB scanpix.)
Svetlana Prokopjeva er funnet skyldig i å «rettferdiggjøre terrorisme» i en russisk domstol og må betale en bot.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er De siste årene har russiske myndigheter slått hardt ned på kritikere, inkludert journalister, som opplever stadig trangere kår for ytringsfriheten i landet.

Påtalemyndigheten ba om seks års fengsel og et forbud mot å drive med journalistikk i fire år, men Prokopjeva slapp unna med en bot på 500.000 rubler, tilsvarende rundt 65.000 norske kroner.

Likevel er hun dømt for å rettferdiggjøre terrorisme etter at hun skrev en kommentar for kanalen Moskvas Ekko om et angrep mot den russiske etterretningstjenesten FSB.

I november 2018 sprengte en 17 år gammel anarkist seg selv i lobbyen til FSB i Arkhangelsk nord i Russland. Tre personer ble skadd i angrepet.

I kommentaren koblet Prokopjeva angrepet til det politiske klimaet under president Vladimir Putins styre.

Annonse

EU-kritikk

Journalistorganisasjonen Reportere uten grenser ba Russland droppe saken i forkant av rettssaken og mente en dom vil sette en presedens som utgjør en fare for alle russiske journalister.

EU-kommisjonen kaller dommen for uberettiget.

– Straffeforfølgelsen av Prokopjeva bekrefter det stadig krympende rommet for uavhengig journalistikk og sivilsamfunn i Russland de siste årene, sier EUs utenrikspolitiske talsmann Peter Stano i en uttalelse.

Anke

40 år gamle Prokopjeva nekter straffskyld og har varslet at hun vil anke dommen, med henvisning til ytrings- og pressefriheten.

– Undertrykkelse utvikler seg langsomt, sa hun på slutten av rettssaken, der hun utdypet:

– Jeg er ikke redd for å kritisere regjeringen. Jeg er ikke redd for å kritisere sikkerhetssystemet og si fra når maktorganene gjør noe galt. Det er fordi jeg vet at det er fryktelig hvis jeg ikke sier noe.

«En skam»

Flere personer ble i helgen pågrepet i Moskva under demonstrasjoner mot rettssaken i Pskov, 30 mil sørvest for St. Petersburg.

Da dommeren leste opp kjennelsen, ropte tilhengere i salen at dommen var en skam og at hun ikke er skyldig.

De siste årene har russiske myndigheter slått hardt ned på kritikere, inkludert journalister, som opplever stadig trangere kår for ytringsfriheten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar