Krever at Facebook og Google betaler

Australsk forslag skal tvinge globale IT-giganter til å betale for nyheter

Myndighetene vil sørge for at australske medier får betalt når IT-giganter som Google formidler nyheter. (Illustrasjonsfoto: Matt Rourke/AP/NTB scanpix.)
Myndighetene vil sørge for at australske medier får betalt når IT-giganter som Google formidler nyheter. (Illustrasjonsfoto: Matt Rourke/AP/NTB scanpix.)
Det australske konkurransetilsynet har lagt fram et forslag som skal sørge for at giganter som Facebook og Google må betale for å bruke innhold fra landets medier: – Avgjørende.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er IT-gigantene er ute på høring. Har de for mye makt?

Dersom forslaget, som nå er ute på høring, blir vedtatt, må selskaper som Google og Facebook forhandle med australske mediehus om betaling. Dersom de ikke gjør det innen tre måneder, vil en voldgiftsordning fastsette betalingsvilkårene.

Målet er at reglene skal være på plass innen nyttår. Finansminister Josh Frydenberg sier målet er å sikre at det forhandles på like vilkår om bruk av nyheter.

– Vi vil at Google og Facebook fortsatt skal levere disse tjenestene i Australia, men vi vil at det skal skje på våre vilkår. Vi vil at det skal være rettferdig og i tråd med loven, sier han.

Toppsjefene i Facebook (Mark Zuckerberg), Amazon (Jeff Bezos), Apple (Tim Cook) og Google (Sundar Pichai) måtte onsdag møte for justiskomiteen i Kongressen i USA. Der ble det avholdt høring for å granske hvordan så store IT-selskaper kan reguleres. (Mandel Ngan/AP/NTB scanpix.)

Frydenberg sier det vil være opp til myndighetene å avgjøre hvem som omfattes av de nye reglene, og at de «vil begynne med Google og Facebook». Han legger til at betaling for nyheter er avgjørende for å opprettholde australske medier.

Annonse

Grove brudd på de nye reglene kan gi opptil 10 millioner dollar – drøyt 62 millioner kroner – i bøter.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar