Ny rapport:

Borgerlige politikere får mest taletid på NRK: – En regjeringseffekt

NRK er siden 1970-tallet blitt beskyldt for å være venstrevridd og av noen omdøpt til ARK (Arbeiderpartiets rikskringkasting). Manifest analyse mener en ny telling tilbakeviser dette bildet. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
NRK er siden 1970-tallet blitt beskyldt for å være venstrevridd og av noen omdøpt til ARK (Arbeiderpartiets rikskringkasting). Manifest analyse mener en ny telling tilbakeviser dette bildet. (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
En ny undersøkelse viser at det er politikere fra høyresiden som kommer mest til orde i NRKs politiske programmer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ny rapport fra den venstreorienterte tankesmien Manifest viser at borgerlige politikere er mest representert på statskanalen.

I alle år er NRK blitt beskyldt for å ha en politisk slagside mot venstre. Men de politikere som fikk komme mest til orde hos rikskringkasteren de siste årene, er de borgerlige, viser en ny rapport fra den venstreorienterte tankesmien Manifest.

Rapporten bygger på tellinger av deltakerne i Dagsnytt 18 og i Politisk kvarter under valgkampen i 2019, samt i to andre perioder i 2018 og 2019. Tellingen er utført av bachelorstudenter ved medievitenskapsstudiet ved Høgskolen i Volda.

Undersøkelsen viser at borgerlig blokk hadde 60,4 prosent av deltakerne i disse programmene mot 39,5 prosent fra rødgrønn blokk.

– Ikke spor av venstredreining

– Vi finner ikke spor av venstredreining i NRKs debattprogrammer i 2019. Derimot finner vi en tydelig dominans av politikere fra borgerlig blokk, heter det i rapporten.

Annonse

Nyhetsredaktør Knut Magnus Berge i NRK sier opptellingen gir nyttig informasjon, men at man bør være forsiktig med å trekke konklusjoner om politisk slagside på bakgrunn av en ren telling.

– Hvordan vi bygger sendinger, er veldig avhengig av hvilke saker som er viktige der og da. I periodene som er målt, så hadde vi store saker på borgerlig side som retningsvalget i KrF, utvidelse av regjeringen og statsråder som kom og gikk. Det påvirker denne type tellinger, sier Berge til NTB, og fortsetter:

– Vi hadde, og har fortsatt, en borgerlig regjering som svarer for politikken som blir ført, der finner man mye av forklaringen på det bildet som avtegner seg.

Sp mest underrepresentert

Ifølge analysen er Senterpartiet det partiet som er kraftigst underrepresentert med 6,6 prosent deltakelse. Samtidig hadde Sp en gjennomsnittlig oppslutning på stortingsvalgdagsmålinger i samme periode på 15,4 prosent.

Ubalansen er i strid med NRKs uttalte ambisjon om å etterstrebe en dekning som stemmer overens med oppslutningen, heter det i rapporten.

Berge sier at NRK har notert seg at Sp har vært underrepresentert, men påpeker at kanalens egen telling for hele 2019 gir Sp en deltakelse på 10 prosent.

– Og den tilsvarende tellingen som går nå for Politisk Kvarter for 2020, viser at Trygve Slagsvold Vedum (Sps leder, red.anm.) er den av partilederne som har vært flest ganger med i programmet, sier han.

Forskere fant ikke slagside

Berge avviser at NRK har en politisk slagside.

Han peker på at da forskere ved Universitet i Bergen undersøkte NRKs valgdekning i 2017, konkluderte de med at rikskringkasteren oppfylte sitt mandat om å ha en bred og balansert dekning der alle partier av en vesentlig størrelse fikk komme til orde.

– Vårt mål å ha en bredest mulig debatt der flest mulig stemmer kommer til orde og ha en rimeligst mulig balanse over tid, sier han.

– Metodiske svakheter

Leder i tankesmia Civita Kristin Clemet er blant dem som tidligere har uttalt at NRK oppleves som venstrevridd.

Hun mener undersøkelsen har så mange metodiske svakheter at den ikke kan brukes til å si noe om NRKs eventuelle politiske slagside, blant annet fordi den ikke er kontrollert for effekten av regjeringsdeltakelse.

– Det trekkes konklusjoner av tellingen som det ikke er grunnlag for å trekke, sier hun.

Magnus Engen Marsdal, leder i Manifest, mener tellingen kan brukes til å underbygge at NRK ikke er venstrevridd.

– Rapportens tema er Frp og Civitas gjentatte anklager om at NRK er Arbeiderpartiets rikskringkasting eller venstredreid. Når overvekten av politikere fra høyreblokken er så stor, finner vi grunn til å konkludere med at anklagene stemmer dårlig med partienes faktiske deltakelse i 2019, sier Marsdal til NTB.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar