Jobbet ni til fem med desinformasjon

Facebook stenger trollfabrikk knyttet til iransk eksilgruppe

Facebook har fjernet rundt 300 falske kontoer fra Facebook og Instagram, knyttet til en iransk eksilgruppe og styrt av en trollfabrikk i Albania. (Arkivfoto: Facebook/presse.)
Facebook har fjernet rundt 300 falske kontoer fra Facebook og Instagram, knyttet til en iransk eksilgruppe og styrt av en trollfabrikk i Albania. (Arkivfoto: Facebook/presse.)
Facebook har slettet over 300 falske brukerkontoer på Facebook og Instagram styrt fra en trollfabrikk i Albania.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Iransk eksilgruppe skal ha kjøpt tjenester fra en fabrikk der ansatte jobbet ni til fem med å spre falsk informasjon.

Kontoene la ut innhold som er kritisk mot Irans regjering og som støtter eksilgruppen Mujahedeen-e-Khalq, også kjent som MEK.

I mange tilfeller ble det brukt falske brukernavn og falske bilder på kontoene, blant annet av iranske kjendiser eller avdøde dissidenter. Aktiviteten var størst i 2017, og på nytt på slutten av 2020. Rundt 112.000 personer fulgte én eller flere av Instagram-kontoene.

Facebook har funnet ut at kontoene ble styrt fra ett enkelt sted i Albania, av en gruppe personer som handler på vegne av MEK. Facebook fant også andre tegn som tyder på at stedet er en såkalt trollfabrikk, der ansatte får betalt for å legge ut innhold, ofte desinformasjon, i sosiale medier.

Tok lunsjpause

Aktivitetene fulgte europeisk arbeidstid ved at de startet ved 9-tiden og dabbet av mot slutten av dagen, avbrutt av en merkbar pausetid ved lunsj.

Annonse

– Selv troll må spise, sier Ben Nimmo, som leder Facebooks etterretningsavdeling for globale trusler.

MEK har siden 2012 har vært listeført som terrororganisasjon av USA.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar