Facebook har fjernet rundt 300 falske kontoer fra Facebook og Instagram, knyttet til en iransk eksilgruppe og styrt av en trollfabrikk i Albania. (Arkivfoto: Facebook/presse.)
Jobbet ni til fem med desinformasjon

Facebook stenger trollfabrikk knyttet til iransk eksilgruppe

Facebook har slettet over 300 falske brukerkontoer på Facebook og Instagram styrt fra en trollfabrikk i Albania.
Saken er Iransk eksilgruppe skal ha kjøpt tjenester fra en fabrikk der ansatte jobbet ni til fem med å spre falsk informasjon.

Kontoene la ut innhold som er kritisk mot Irans regjering og som støtter eksilgruppen Mujahedeen-e-Khalq, også kjent som MEK.

I mange tilfeller ble det brukt falske brukernavn og falske bilder på kontoene, blant annet av iranske kjendiser eller avdøde dissidenter. Aktiviteten var størst i 2017, og på nytt på slutten av 2020. Rundt 112.000 personer fulgte én eller flere av Instagram-kontoene.

Facebook har funnet ut at kontoene ble styrt fra ett enkelt sted i Albania, av en gruppe personer som handler på vegne av MEK. Facebook fant også andre tegn som tyder på at stedet er en såkalt trollfabrikk, der ansatte får betalt for å legge ut innhold, ofte desinformasjon, i sosiale medier.

Tok lunsjpause

Aktivitetene fulgte europeisk arbeidstid ved at de startet ved 9-tiden og dabbet av mot slutten av dagen, avbrutt av en merkbar pausetid ved lunsj.

– Selv troll må spise, sier Ben Nimmo, som leder Facebooks etterretningsavdeling for globale trusler.

MEK har siden 2012 har vært listeført som terrororganisasjon av USA.