– Lekker og urovekkende

Koronaillustrasjon i VG kåret til Årets avistegning

Årets avistegning gikk til Christian Bloom. Han fikk prisen delt ut av juryleder Sarah Sørheim (nyhetsredaktør i NTB) på konferansen «Medieleder 2021». (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Årets avistegning gikk til Christian Bloom. Han fikk prisen delt ut av juryleder Sarah Sørheim (nyhetsredaktør i NTB) på konferansen «Medieleder 2021». (Foto: Gorm Kallestad/NTB.)
Pandemien har preget det aller meste i løpet av året som har gått, også avistegningene. Prisen for Årets avistegning tildeles Christian Bloom i VG Helg.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Årets avistegning er kåret.

Blooms tegning «World War C» viser koronaviruset som en jordklode, hvor virusets såkalte spikeproteiner er erstattet med atombomber.

«Tegningen er lekker og urovekkende på samme tid. Den spiller på vår reelle frykt for undergangen, og allerede i mars 2020 (da den ble tegnet) satte årets vinner standarden for hvordan dette skal gjøres», skriver juryen i sin begrunnelse.

Christian Bloom vant årets avistegning med «World War C» for VG Helg. (Foto: Christian Bloom/NTB.)

47 år gamle Bloom er frilanser og fast tegner for VG Helg. Han vant også samme pris i 2017 for sin tegning av daværende USA-president Donald Trump, hvor Trump vises som et spedbarn i ferd med å velte en globus.

Prisen for Årets avistegning deles ut av Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ) og Mediebedriftenes Landsforening (MBL). Årets jury har bestått av Sarah Sørheim (NTB, juryleder), Hege Ulstein (Dagsavisen), Stig Jakobsen (iSteinkjer/iTromsø), og Bianca Boege (Avistegnernes hus).

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar