Medier tvinges avviklet

Hongkong-leder sier mediene ikke må undergrave myndighetene

Carrier Lam sier anklagene fra USA mot Hongkong etter aksjonen mot Apple Daily er feil. Hun sier aksjonen ikke var et angrep på «vanlig journalistisk arbeid». (Foto: Kin Cheung/AP/NTB.)
Carrier Lam sier anklagene fra USA mot Hongkong etter aksjonen mot Apple Daily er feil. Hun sier aksjonen ikke var et angrep på «vanlig journalistisk arbeid». (Foto: Kin Cheung/AP/NTB.)
Medier i Hongkong må ikke undergrave regjeringen, sier lederen for lokalstyret i byen. Hun avviser USAs kritikk av en aksjon mot en demokrativennlig avis nylig.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Prodemokratisk Hongkong-avis kan bli tvunget til å avvikle driften.

Hongkong har lenge hatt en rik lokal og internasjonal medieflora, men de siste årene har pressefriheten fått betydelig verre kår. Forrige uke ble kontoene til avisen Apple Daily avsperret og flere ledere pågrepet.

To ledere er siktet for brudd på den omstridte sikkerhetsloven som ble innført i fjor og anklages for å ha oppfordret til internasjonale sanksjoner mot Kina og Hongkong.

– Det er ikke noe problem å kritisere regjeringen i Hongkong, men dersom målet er å oppildne til aktiviteter som undergraver regjeringen, er det selvfølgelig noe helt annet, sier Carrie Lam a hun ble spurt om aksjonen mot avisen og pressefriheten.

Den prodemokratiske Hongkong-avisen Apple Daily kan bli tvunget til å legge ned driften innen få dager. Flere hundre politibetjenter raidet avisens lokaler og pågrep fem ledere i forrige uke. Senere ble avisens bankkontoer fryst. (Foto: Kin Cheung/AP/NTB.)

I likhet med andre tjenestemenn sier Lam at saken mot Apple Daily ikke er et angrep på «vanlig journalistisk arbeid» og sier avisen med sin dekning forsøker å undergrave Kinas sikkerhet.

Annonse

USA er et av flere vestlige land som har kritisert politiets aksjon mot Apple Daily og sier den undergraver pressefriheten og svekker Hongkongs rykte som et trygt steed å drive forretninger.

– Ikke prøv å beskylde myndighetene for å bruke sikkerhetsloven til å undertrykke mediene eller kvele ytringsfriheten. Alle anklagene fra USA er feil, er jeg redd, fastholder Lam

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar