Ærlighet varer lengst

Skattelistene gjør det mulig å ta et oppgjør med urettferdighet

Ved å eksponere samfunnstoppenes inntekt, formue og skatt gjør skattelistene klasseforskjellene i Norge håndfaste for alle og enhver, skriver Subjekt i ukens leder. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Ved å eksponere samfunnstoppenes inntekt, formue og skatt gjør skattelistene klasseforskjellene i Norge håndfaste for alle og enhver, skriver Subjekt i ukens leder. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Det blir alltid bråk når skattelistene publiseres, men i bunn og grunn er de uvurderlig verdifulle, skriver Subjekt i ukens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Skattelistene for 2020 ble offentliggjort onsdag 8. desember.

Som barn lærer vi at det er ufint å stille spørsmål vedrørende folks økonomi. «Du har ikke noe med hva de tjener eller har på bok.»

At det er dårlig folkeskikk betyr imidlertid ikke at det er dårlig samfunnsskikk.

Demokratisk

De ferske skattelistene for 2020 er ute, og i de mange avisenes kommentarfelt er det flere som spør seg hvorfor man skal «snoke» i andres «private» saker.

Som alltid blir det en hel del bråk rundt disse skattelistene, men det er i bunn og grunn bra.

Annonse

I det hele tatt har pressens publiseringer av skattelistene en uvurderlig verdi og uerstattelig funksjon i samfunnet.

Ved å kunne finne ut av hva naboen skatter, skapes tillit til skattesystemet. Det er forutsettende for et skikkelig demokrati.

Og ved å kunne finne ut av hva sjefen tjener, muliggjøres oppgjør med urettferdighet.

Avslørende

Selv om åpenheten dette innebærer kan være ubehagelig for mange, veier åpenheten tyngre. Åpenhet er selve grunnsteinen i et fungerende demokrati, og kan ikke kimses av.

Åpne skattelister skaper et transparent samfunn, og er en effektiv måte å gi vanlig dødelige innsikt i hvordan lønnen fordeler seg mellom rike og fattige i samfunnet. Skattelistene gir også innsikt i hvordan lønnen fordeler seg mellom forskjellige funksjoner i samfunnet, mellom for eksempel mellommenn og musikere, museumsdirektører og kunstnere, redaktører og journalister, og så videre.

I et åpent skattesystem blir urimelighetene enklere å spore og ettergå i sømmene, og at alle har innsyn, gjør det vanskeligere å jukse.

Skattelistene er ikke bare et demokratisk verktøy, men forhindrer dermed også kriminalitet.

Skjerpende

At de norske skattelistene er offentlige, kan dessuten ha en skjerpende effekt på lederlønningene.

På den annen side vil transparente lederlønninger og skattenivåer gi innsikt i hvordan samfunnstoppene bidrar – og i noen tilfeller ikke bidrar – til det norske fellesskapet over skatteseddelen.

Med denne informasjonen til grunn, blir det også mulig å avdekke økende og minkende forskjeller både internt på en arbeidsplass, og i samfunnet forøvrig.

Dette gjør skattelistene til et viktig demokratisk verktøy, og som journalister burde grave i og publisere.

Gjennom å synliggjøre folks inntekt, formue og skatt gjør skattelistene klasseforskjellene i Norge håndfaste for alle og enhver. Og for å ta et oppgjør med urettferdighet, er det nødvendig at informasjonsgrunnlaget er åpent og tilgjengelig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar