Det er mange grunner til å digge Jens Stoltenberg, og ikke fullt så mange grunner til å bekymre seg over hvorvidt han kommer til å få seg ny jobb. Han har tross alt en sjeldent imponerende CV – blant annet som tidligere norsk statsminister og generalsekretær i Nato.
Derfor er det vanskelig å forstå de mange som mener at Norge kommer til å gå glipp av noe dersom Jens Stoltenberg ikke får jobben som Norges sentralbanksjef. Hvis Jens Stoltenberg vil, så får han seg en ny jobb. På Finn.no er det for øyeblikket 1.210 ledige lederstillinger – alle med viktige samfunnsoppdrag.
Men Jens Stoltenberg vil ha jobben som sentralbanksjef. Problemet er bare at sentralbanksjefen ansettes av finansminister Trygve Slagsvold Vedum (SP), som foruroligende nok oppfordret Stoltenberg til å søke. Vedum sitter dessuten i regjering med statsminister Jonas Gahr Støre (AP), og det er en dårlig skjult hemmelighet at de tre har bindinger til hverandre. Ansettes Jens Stoltenberg i stillingen, vil det svekke tilliten til offentlige ansettelsesprosesser, men unektelig også til sentralbankens uavhengighet.
Jens Stoltenberg er en sjeldent god leder, men han er ikke Gud. Derfor kan han ikke unngå å bli mistenkt for å drive AP-politikk fra sjefsstolen i Norges bank.
Det svekker tilliten til embetet.
Det blir ikke noe bedre dersom Jens Stoltenberg aktivt motvirker denne mistanken. For i så fall vil han overkompensere for å unngå å drive AP-politikk fra sjefsstolen i Norges bank.
Det svekker også tilliten til embetet.
Norsk politikk står fra før av i en tillitskrise etter flere avsløringer på Stortinget. At politikere stadig utvider sine fullmakter svekker den dyrekjøpte tilliten vi har til de norske myndighetene. Og dersom ikke engang folkevalgte klarer å følge demokratiske spilleregler, har vi et stort problem.
Tillit er noe vi bygger opp i millimeter, og river i kilometer. Hvordan de mange nordmenn har fulgt norske koronarestriksjoner er et godt eksempel på styrken i at det norske folk har tillit til myndighetene. Denne tilliten kan vi ikke selge unna på billigsalg. I det hele tatt er tilliten en svært dyr pris å betale for å få Jens Stoltenberg i jobben sentralbanksjef, i stedet for i jobben som noe annet.
Heldigvis er ikke Jens Stoltenberg den eneste søkeren til stillingen, selv om han nesten er det. Blant de knappe to søkerne finner vi også Ida Wolden Bache, som for tiden er visesentralbanksjef i nettopp Norges bank.
Til stillingen som sentralbanksjef har hun en mektig imponerende CV. Wolden Bache har høyere utdanning enn Stoltenberg, og i motsetning til ham har hun også flere års erfaring fra Norges bank.
Her kan Norges bank vise hvilken pris de setter på lojalitet og tillitsfullt arbeid, og samtidig vise det norske folk at vanlige folk kan få jobben. Eller så kan de vise det stikk motsatte.