Støre og Trettebergstuen jubler

To Oscar-nominasjoner til «Verdens verste menneske»

F.v.: skuespillerne Herbert Norum og Renate Reinsve, regissør Joachim Trier, skuespiller Anders Danielsen Lie og manusforfatter Eskil Vogt på Klingenberg kino i Oslo. (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
F.v.: skuespillerne Herbert Norum og Renate Reinsve, regissør Joachim Trier, skuespiller Anders Danielsen Lie og manusforfatter Eskil Vogt på Klingenberg kino i Oslo. (Foto: Beate Oma Dahle/NTB.)
«Verdens verste menneske» er Oscar-nominert for både beste manus og beste utenlandske film: – Sjokkerende.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den norske filmen «Verdens verste menneske» er Oscar-nominert for både beste utenlandske film og beste manus.

Nominasjonene ble klare tirsdag 8. februar, da skuespillerne Tracee Ellis Ross og Leslie Jordan kunngjorde alle de nominerte i de til sammen 23 kategoriene i Oscar-utdelingen.

«Verdens verste menneske» er regissør Joachim Triers siste film i det som er omtalt som «Oslo-trilogien».

Filmen har vakt oppsikt helt siden den første gang ble vist under filmfestivalen i Cannes. Der vant hovedrolleinnehaver Renate Reinsve prisen for beste kvinnelige skuespiller, den første prisen til noen norsk skuespiller i Cannes noensinne.

Flere spådde at Reinsve også ville bli Oscar-nominert i samme kategori, men det ble ikke tilfelle.

Annonse

– Sjokkerende

– Dette er skikkelig overraskende og rørende, sa Trier da han møtte NRK etter at nominasjonen ble kjent.

Sammen med Trier var Eskil Vogt, som også har vært med på å skrive manus til filmen.

– Dette er helt sjokkerende uventet, sier Vogt.

Han ble desto mer overrasket over at filmen ble nominert i to kategorier.

– Det er helt sjokkerende. Jeg er helt paff. Dette var ikke ventet i det hele tatt, sier Vogt.

Faste manus-makkere

Manus til filmen har Trier skrevet sammen med sin faste makker Eskil Vogt. De to har også samarbeidet om manuset til «Reprise» og «Oslo 31. august», som er de øvrige filmene i trilogien.

De øvrige nominerte for beste manus er «Belfast», «Don’t Look Up», «Licorice Pizza» og «King Richard». I kategorien beste utenlandske film er også Danmark nominert for den animerte dokumentaren «Flukt». De øvrige nominerte er «Drive My Car» fra Japan, «Hand of God» fra Italia og «Lunana: A Yak in the Classroom» fra Bhutan.

Siden premieren har «Verdens verste menneske» blitt nominert til flere priser og ble i desember kåret til årets favoritt blant filmkritikerne i New York.

I desember ble filmen hedret ved at medlemmene av filmkritikerlaget New York Film Critics Circle (NYFCC) kåret den til årets beste utenlandske film. Det har ikke skjedd før med en norsk film.

Filmen er nominert til den franske nasjonale filmprisen César i kategorien for beste utenlandske film. I forrige uke ble det kjent at Renate Reinsve er nominert til prisen for beste kvinnelige skuespiller under kommende utdelingen av den britiske BAFTA-prisen.

Nominasjoner, men ingen pris

Norge har fem ganger tidligere blitt Oscar-nominert i kategorien for beste utenlandske film, men uten å vinne.

I 1957 ble Arne Skouen-filmen «Ni Liv» nominert. I 1987 ble Nils Gaups «Ofelaš» ( «Veiviseren») nominert. Det samme ble Berit Nesheim-filmen «Søndagsengler» i 1996, før Petter Næss sin «Elling» ble nominert i 2001.

I 2012 var det knyttet forventninger til spillefilmen «Kon-Tiki» av Joachim Rønning og Espen Sandberg, men heller ikke da ble det noen pris.

Norge har imidlertid to ganger vunnet en pris under den gjeve utdelingen i Hollywood, men i andre kategorier. I 2007 vant regissør Toril Kove prisen for beste animerte kortfilm med «Den danske dikteren». I 1951 vant Thor Heyerdahl prisen for beste dokumentarfilm med filmen «Kon-Tiki».

– En stor dag for Norge

– Det er en stor dag for Norge, sier kulturminister Anette Trettebergstuen.

Til NTB sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen at to nominasjoner var over all forventning.

– At Joachim Trier og Eksil Vogt har laget en fantastisk film, vet vi jo, men dette er ytterligere en bekreftelse på at filmen holder verdensklasse. Nominasjonene er selvsagt en begivenhet for Trier, Vogt, Reinsve, Danielsen-Lie og alle involverte, men det er også en stor dag for Norge, sier Trettebergstuen, og fortsetter:

– Nå er det bare å pusse skoene og gjøre seg klar for én av verdens mest eksklusive røde løpere for å vise at det er her, og på dette nivået, norsk filmkunst hører hjemme, sier kulturministeren.

Statsminister Jonas Gahr Støre er også begeistret:

– En utrolig sterk film jeg anbefaler på det sterkeste. Vi heier hele veien, heter det fra statsministeren.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar