Informasjonskrigen tiltar

Facebook advarer mot falske kontoer i krigen om sannheten i Ukraina

En russisk smarttelefon viser et Facebook-post med en artikkel om Joe Biden. (Foto: AP.)
En russisk smarttelefon viser et Facebook-post med en artikkel om Joe Biden. (Foto: AP.)
Sosiale medier og falske nyheter er en frontlinje i krigen i Ukraina. Prorussiske grupper bruker falske kontoer til å spre feilinformasjon, advarer Facebook.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kampen om informasjonen er en vesentlig del av Krigen i Ukraina

Ifølge Meta er det satt i gang en desinformasjonskampanje som tar i bruk falske og hackede profiler for å spre falsk informasjon som skal danne inntrykk av at Ukraina er en vestlig marionettstat.

Facebook-eieren varsler at flere kontoer er blitt blokkert. Det advares mot en organisert kampanje.

– De har satt opp nettsider som utgir seg for å være uavhengige nyhetssider og har skapt falske kontoer i flere sosiale medier, som Facebook, Instagram, Twitter, YouTube, Telegram og også russiske Odnoklassniki og VK, skriver Meta.

Viste ukrainere som overga seg

I noen tilfeller har de brukt profilbilder som trolig er skapt av kunstig intelligens, hevder Meta.
Nettverket skal ha lagt ut innlegg målrettet mot folk i Ukraina. Innleggene hadde ifølge Meta som mål å få folk inn på nettsider med falske nyheter om Ukrainas innsats for å forsvare landet fra den russiske invasjonen.

Annonse

En av videoene som er blitt spredt på YouTube viser tilsynelatende ukrainske soldater som overgir seg til russiske styrker. Den videoen er falsk, mener Meta.

Bak innleggene står enkeltpersoner i Russland og Ukraina, samt grupper som NewsFront og SouthFront, varsler Meta. De to sistnevnte er ifølge USA spredere av falske nyheter som er knyttet til den russiske etterretningstjenesten.

De to gruppene var blant annet aktive i forsøket på å påvirke USAs presidentvalg i 2020 med falske nyheter, har USA advart om, og sagt at de får ordre fra toppnivå i den russiske regjeringen.

Hackeraktivitet. (Foto: Mika Baumeister.)

Økt hackeraktivitet

Metas sikkerhetsteam advarer også mot at en hackergruppe ved navn Ghostwriter har økt sin aktivitet mot militære ledere og journalister i Ukraina de siste dagene.
Gruppen benytter seg av såkalt phishing for å få ofrene til å trykke på misvisende lenker i et forsøk på å stjele påloggingsinformasjonen deres.

– Vi har tatt grep for å sikre kontoer vi mener denne trusselaktøren har målrettet seg mot. Vi har også blokkert domener som brukes til phishing av disse aktørene, sier Metas sikkerhetssjef Nathaniel Gleicher.

Facebook har også havnet i strid med russiske myndigheter etter at russiske statlige medier fredag mistet muligheten til å tjene penger på innlegg. Det førte til at Russland varslet at de ville begrense tilgangen til Facebook i landet, men det sier Gleicher at de ikke har sett tegn til.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar