Støtter sensur av Ukraina-nyheter

Norsk journalistlag krever russisk visepresident ut

Dag Idar Tryggestad er leder i Norsk journalistlag. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
Dag Idar Tryggestad er leder i Norsk journalistlag. (Foto: Ole Berg-Rusten/NTB.)
De nordiske journalistforbundene krever i et brev til Den internasjonale journalistføderasjonen (IFJ) at deres russiske visepresident avsettes som styremedlem.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Stadig flere ønsker russere ut av internasjonale sammenslutninger og arrangementer.

– At Den internasjonale journalistføderasjonens (IFJ) visepresident, Timur Shafir, støtter sensur er oppsiktsvekkende og et bevis for at han ikke kan være en representant for fri og uavhengig journalistikk. Derfor krever vi hans avgang, sier leder Dag Idar Tryggestad i Norsk journalistlag (NJ).

Shafir har gått ut i russiske medier og støttet myndighetenes strenge sensurregler i omtale av invasjonen i Ukraina, ifølge NJ. Shafir er generalsekretær i det russiske journalistforbundet (RUJ). Ifølge tidligere ansatte har forbundet de siste årene knyttet seg stadig tettere til makthaverne.

– Det viser også at det var en riktig beslutning da de nordiske journalistforbundene brøt kontakten med det russiske journalistforbundet, som fremstår som en del av myndighetenes apparat, sier Tryggestad.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar