– Uheldig vei å gå

Presseforbundet advarer mot å stenge russiske nettsteder

Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
Generalsekretær i Norsk Presseforbund Elin Floberghagen. (Foto: Fredrik Hagen/NTB.)
EU har blokkert de russiske nettstedene Russia Today og Sputnik. Nå advarer Norsk Presseforbund mot å gjøre det samme i Norge.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er EU har blokkert de russiske nettstedene Russia Today og Sputnik. Nå advarer Norsk Presseforbund mot å gjøre det samme i Norge.

Sist uke vedtok formannskapet i EU å blokkere to russiske mediehus fra å bli kringkastet i medlemslandene. Sensuren rammer Russia Today og Sputnik, to engelskspråklige mediehus som ifølge EU inngår i Russlands propagandaapparat for å spre usannheter og falske nyheter om krigen i Ukraina.

Fredag er de to nettavisene fortsatt åpne for brukere i Norge, men ifølge Klassekampen vil regjeringen vurdere om Norge skal gå til lignende tiltak som EU.

Generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund sier kampen mot falske nyheter er viktig, men advarer likevel.

– Fra et ytringsfrihetsperspektiv er dette en veldig uheldig vei å gå, sier hun til Klassekampen.

Annonse

Tirsdag var Floberghagen og representanter for Norsk Journalistlag og Norsk Redaktørforening i møte med Kulturdepartementets embetsverk for å legge fram sine bekymringer.

– Etter det jeg forstår vil avgjørelsen bli tatt av utenriksministeren og kulturministeren i fellesskap. Vi fikk inntrykk av at en avgjørelse er nær forestående, sier Floberghagen.

Da statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) deltok på et møte i regi av Oslo Redaktørforening mandag ble han spurt om EUs sanksjoner mot Sputnik og Russia Today. Støre svarte blant annet «at det er naturlig at Norge slutter seg til det».

Verken Kulturdepartementet, Utenriksdepartementet eller Statsministerens kontor har svart på Klassekampens spørsmål om saken.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar