Snur i spørsmål om sensur

Regjeringen vil ikke sensurere russiske medier

Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt denne uken en redegjørelse for Stortinget om krigen i Ukraina. Der kommer det frem at regjeringen ikke vil blokkere russiske medier. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) holdt denne uken en redegjørelse for Stortinget om krigen i Ukraina. Der kommer det frem at regjeringen ikke vil blokkere russiske medier. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier regjeringen ennå ikke vil blokkere russiske medier som er brukt av Putin-regimet til å spre propaganda om krigen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier regjeringen ennå ikke vil blokkere russiske medier som er brukt av Putin-regimet til å spre propaganda om krigen.

Under talen i Stortinget redegjorde Støre om hvordan president Vladimir Putin særlig har brukt mediekanalene Sputnik og Russia Today til å spre propaganda om krigen i Ukraina. Flere europeiske land har bestemt at de vil stenge disse mediene ute og i EUs sanksjonspakke for Russland er det tatt en beslutning om å blokkere disse mediene fra å overføre via TV og internett fra EUs medlemsland.

Den norske regjeringen vil derimot ikke sperre disse mediene nå, men omtaler situasjonen som et dilemma som skal vurderes grundig før den trekker en konklusjon.

– Regjeringen mener det skal svært gode grunner til for å innskrenke ytringsfriheten, sa Støre i Stortinget.

– Desinformasjon bør så langt som mulig møtes med kildekritikk, ikke sensur. En blokkering kan også i neste omgang bli utnyttet av Putin-regimet og andre for å legitimere deres sensur overfor frie medier, sa Støre videre.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar