Bolsonaro raser

Brasils høyesterett forbyr Telegram

Brasils President Jair Bolsonaro har benyttet Telegram som sin primære kommunikasjonsplattform. Nå har høyesterett satt ned foten. (Foto: AP /Eraldo Peres.)
Brasils President Jair Bolsonaro har benyttet Telegram som sin primære kommunikasjonsplattform. Nå har høyesterett satt ned foten. (Foto: AP /Eraldo Peres.)
En dommer i Brasils høyesterett har besluttet at den populære meldingstjenesten Telegram skal blokkeres i hele landet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En dommer i Brasils høyesterett har besluttet at den populære meldingstjenesten Telegram skal blokkeres i hele landet.

Telegram er en av de fremste kommunikasjonskanalene for landets høyreradikale president Jair Bolsonaro.

Dommer Alexandre de Moraes viser til Telegrams manglende evne til å følge myndighetenes pålegg om å fjerne meldinger med desinformasjon. Programmet skal derfor stenges med umiddelbar virkning, heter det i en kjennelse datert torsdag og publisert fredag på domstolens nettsider.

– Telegrams manglende respekt for brasiliansk lov og gjentatte forsømmelse i å rette seg etter tallrike domstolsbeslutninger, er fullstendig uforsonlig med rettsstaten, skriver Moraes.

Presidenten raser

Bolsonaro reagerte med å publisere en lenke til sin Telegram-kanal på Twitter. Senere omtalte han avgjørelsen som uakseptabel og noe som setter brasilianernes frihet i fare.
– Kjennelsen er utillatelig. Dommeren unnlot å handle mot de to eller tre personene som ifølge ham skulle blokkeres, så han bestemte seg for å påvirke 70 millioner mennesker … Det som står på spill er vår frihet, uttaler Bolsonaro.

Annonse

Telegram, som har blitt lastet ned på over halvparten av mobiltelefonene i Brasil, var fredag fortsatt tilgjengelig i landet.

Bolsonaro har fått blokkert en rekke meldinger på både Facebook, Twitter og YouTube som følge av brudd på reglene om feilinformasjon. Han har oppfordret tilhengerne til å følge ham på Telegram foran valget i oktober.

Telegram beklager

Administrerende direktør Pavel Durov i Telegram sier at problemer med selskapets epostadresser gjorde at de ikke fikk svart brasiliansk høyesterett.
Telegram ble derfor blokkert som «et resultat av denne feilkommunikasjonen», hevder Durov.

– På vegne av teamet vårt ber jeg om unnskyldning til den brasilianske høyesterett for vår uaktsomhet. Vi kunne definitivt gjort en bedre jobb, heter det i en uttalelse.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar