– Karikatur og satire er viktig

Stortinget bestilte ekstra karikaturtegning av Putin

Stortingspresident Masud Gharahkhani vil torsdag morgen avduke 10 karikaturtegninger i vandrehallen på Stortinget. I år har utvalget kjøpt inn en ekstra tegning av Inge Grødum, som viser Putin ved det karakteristiske, lange bordet sitt. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Stortingspresident Masud Gharahkhani vil torsdag morgen avduke 10 karikaturtegninger i vandrehallen på Stortinget. I år har utvalget kjøpt inn en ekstra tegning av Inge Grødum, som viser Putin ved det karakteristiske, lange bordet sitt. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Stortingets kunstutvalg viser fram ti avistegninger i vandrehallen fra året som har gått. – Det viser takhøyden i demokratiet vårt, mener Stortinget.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Stortingets kunstutvalg viser fram ti avistegninger i vandrehallen fra året som har gått.

– Politisk satiretegning og karikatur er viktig for ytringsfrihet i norsk presse, og med dette verdsetter Stortingets kunstutvalg virkelig den frie strek i Norge, sier kurator Bianca Boege ved Avistegnernes hus, som tilhører Museene i Akershus (MiA).

Utstillingen avdukes torsdag formiddag i forbindelse med en avtale kunstutvalget på Stortinget har med Avistegnernes hus i Drøbak. Hvert år skal det stilles ut ti karikaturtegninger fra året som gikk.

I år har utvalget kjøpt inn en ekstra tegning av tegner Inge Grødum. Tegningen viser Putin sittende ved sitt 6 meter lange bord som han ved flere anledninger har vært avbildet ved.

– Karikaturtegninger illustrerer hva ytringsfrihet betyr i praksis. De skal sette saker på spissen, kan fornærme og latterliggjøre, sier stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap). Han skal avduke tegningene, som var på plass onsdag kveld.

Annonse

Han sier at han selv er blitt karikert, og at man kan få blandede følelser. Han understreker imidlertid at det er bra at det daglig publiseres karikaturtegninger i norske aviser.

Utstillingen skal være tilgjengelig for alle. Hver første mandag i måneden holdes det åpne kunstvandringer i vandrehallen på Stortinget for alle som vil se Stortingets kunstsamling, opplyser stortingspresidenten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar