– Krevende å skille sant fra usant

Én av tre har sett falske nyheter om krigen i Ukraina

Direktør i Medietilsynet Mari Velsand. Ifølge en ny undersøkelse fra Medietilsynet har hver tredje nordmann sett informasjon eller nyheter om krigen i Ukraina som de senere har oppdaget at er falsk. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Direktør i Medietilsynet Mari Velsand. Ifølge en ny undersøkelse fra Medietilsynet har hver tredje nordmann sett informasjon eller nyheter om krigen i Ukraina som de senere har oppdaget at er falsk. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Ifølge en ny undersøkelse fra Medietilsynet har hver tredje nordmann sett informasjon eller nyheter om krigen i Ukraina som de senere har oppdaget at er falsk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ifølge en ny undersøkelse fra Medietilsynet har hver tredje nordmann sett informasjon eller nyheter om krigen i Ukraina som de senere har oppdaget at er falsk.

– Tallene i undersøkelsen understreker betydningen av å ha en kritisk tilnærming til det vi leser, sier direktør Mari Velsand i Medietilsynet.

Analyseselskapet Sentio Research Norge har utført undersøkelsen på vegne av tilsynet. 41 prosent av de spurte sier de ikke har oppdaget at de har lest falsk informasjon, mens 27 prosent ikke vet.

Informasjonskrig

Sosiale medier går igjen som en kilde der repsondentene har funnet uriktig informasjon om krigen i Ukraina. 56 prosent av de spurte sier de har sett falske nyheter delt på Facebook, Twitter, Instagram og andre lignende plattformer.

– Spredning av propaganda og falsk informasjon er en del av moderne krigføring. Det gjør det krevende å skille sant fra usant, sier Velsand.

Annonse

27 prosent oppgir å ha kommet over falske nyheter på nasjonale radio- og TV-kanaler, mens 28 prosent sier de har funnet slike nyheter i riksdekkende aviser eller nettaviser.

– Uavhengige, redaktørstyrte medier legger stor innsats i å kvalitetssikre informasjonen de formidler og er dermed en viktig motvekt til desinformasjon og falske nyheter. Det at så mange sier de har sett falske eller usanne nyheter i redaktørstyrte medier, kan også skyldes at folk oppgir å ha sett falske nyheter i form av medieomtale av falske eller usanne nyheter, sier Velsand.

– Vær kritisk

Hun ber publikum være oppmerksomme og kritiske i valg av nyhets- og informasjonskilder.

– Vi ser et stort behov for økt bevisstgjøring om spredning av falsk informasjon og mer kunnskap om hva man selv kan gjøre. Vi oppfordrer folk til å være kritiske til det de leser, særlig det som deles fra ukjente kilder i sosiale medier, sier Velsand.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar