Nærmere 90.000 medieoppslag

Undersøkelse: Nordmenn fornøyde med mediedekningen om Ukraina

Pro-ukrainske demonstranter i Istanbul. En ny undersøkelse viser at nordmenn jevnt over er fornøyd med dekningen av krigen i Ukraina. (Foto: AP/Francisco Seco.)
Pro-ukrainske demonstranter i Istanbul. En ny undersøkelse viser at nordmenn jevnt over er fornøyd med dekningen av krigen i Ukraina. (Foto: AP/Francisco Seco.)
En undersøkelse viser at nordmenn er fornøyde med medienes dekning av krigen i Ukraina, men syns OL og utnevnelsen av ny sentralbanksjef fikk for mye plass.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En undersøkelse viser at nordmenn er fornøyde med medienes dekning av krigen i Ukraina, men syns OL og utnevnelsen av ny sentralbanksjef fikk for mye plass.

– Krigen i Ukraina er omtalt i nesten 90.000 store og små medieoppslag. Vi ser at flertallet av nordmenn mener mediene har balansert mengden omtale godt, sier sjef for Retriever, Guro Lindebjerg.

De har sammen med Respons Analyse gjennomført undersøkelsen.

Undersøkelsen Nyhetsbarometeret måler hvert kvartal medienes dekning av et utvalg nyhetshendelser. Den undersøker hvordan nordmenn vurderer medienes dekning av sakene, og hvilke følelser nyhetshendelsene vekker.

For mye plass

Hver tredje nordmann mener vinter-OL i Beijing fikk for mye plass i mediene, og nesten annenhver mener det samme om utnevnelsen av ny sentralbanksjef.

Annonse

– Både ansettelsesprosessen og utnevnelsen av Jens Stoltenberg som sentralbanksjef engasjerte det politiske konservatoriet stort, og genererte en betydelig mengde medieoppslag. Men her ser det ut til å være en utakt mellom folket og mediene, sier Lindebjerg.

Stoltenberg har siden trukket seg fra stillingen, og Ida Wolden Bache er utnevnt til ny sentralbanksjef.

Er nordmenn blitt trette på OL-sendinger? (Foto: illustrasjonsfoto.)

Lite følelser for OL

Vinter-OL i Beijing sørget for rundt 27.000 medieoppslag, og tall fra Retriever viser at dette er betydelig mindre enn forrige vinter-OL i Pyeongchang.

Likevel mener nordmenn at det ble for mye av årets OL.

– Halvparten oppgir at de ikke knytter noen følelser til Beijing-OL. Dette er oppsiktsvekkende. Tidligere har vi sett et stort positivt engasjement knyttet til sportsbegivenheter, sier Lindebjerg.

Strømpriser og medienes dekning er i takt med folkets ønsker, viser undersøkelsen.
(Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)

Strømpriser

Nordmenn rangerer de høye strømprisene som kvartalets nest viktigste sak etter krigen i Ukraina. Strømprisene har fått omtrent like mange medieoppslag som OL.

– Undersøkelsen viser at det er en klar sammenheng mellom typen følelser nyhetssaker vekker, og hvilke saker man mener fortjener mest plass i mediene. I denne saken er folket helt i takt med kjente nyhetskriterier, sier Marius A. Flaget, seniorrådgiver i Respons Analyse.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar