Studie:

Tiktok tillater Kreml-propaganda i Russland

Den populære videoplattformen Tiktok er for brukere i Russland full av krigspropaganda, går det fram av en studie fra NGO-en Tracking Exposed. (Foto: Kiichiro Sato/AP/NTB.)
Den populære videoplattformen Tiktok er for brukere i Russland full av krigspropaganda, går det fram av en studie fra NGO-en Tracking Exposed. (Foto: Kiichiro Sato/AP/NTB.)
Folk som bruker videoplattformen Tiktok i Russland, får opp Kreml-propaganda om krigen i Ukraina, går det fram av en studie fra NGO-en Tracking Exposed.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tiktok tilater russisk propaganda.

Folk som bruker videoplattformen Tiktok i Russland, får opp Kreml-propaganda om krigen i Ukraina, går det fram av en studie fra NGO-en Tracking Exposed.

Etter at Russland i begynnelsen av mars innførte en ny medielov som gjør det straffbart å spre «falske nyheter» om det russiske militæret, sa Tiktok at de ville stenge muligheten for live-strømming og opplasting av nytt innhold til plattformen i Russland.

Brudd på medieloven har en strafferamme på 15 år.

Ifølge studien , som er omtalt av det europeiske nyhetsnettverket Euronews , gikk det likevel nesten tre uker før forbudet ble håndhevet 25. mars.

Annonse

Les også: Slik forholder du deg til «den første Tiktok-krigen»

Positive til krigen

I denne perioden var majoriteten av innholdet om krigen som ble sett av russiske brukere, positivt til krigen, ifølge rapporten.

Emneknagger som støttet opp om Russlands president Vladimir Putin, florerte, mens rapporter fra uavhengige kilder om ting som for eksempel drap på sivile i Kyiv-forstaden Butsja, var borte. Ifølge NGO-en var 93 prosent av videoene på plattformen positive til krigen.

Dette skilte seg fra perioden før 6. mars, da det var omtrent like mye innhold for og mot krigen på plattformen i Russland. Tracking Exposed melder også at blokkeringen av plattformen i Russland ble opphevet kort tid etter at den ble innført.

Til Euronews sier Marc Faddoul, som er leder i Tracking Exposed, at Tiktok i Russland i praksis er blitt en propagandakanal for Kreml. Plattformen avviser påstandene overfor Euronews og sier at de har fjernet 40.000 innlegg som er i strid med deres retningslinjer mot skadelig desinformasjon.

Les også: – Det er som om vi er et realityprogram

Uigur-kritikk

Tiktok er et av få sosiale medier som fortsatt er tilgjengelig i Russland. Giganter som Facebook og Twitter har enten blitt begrenset eller helt blokkert etter invasjonen av Ukraina.

Plattformen er eid av kinesiske Bytedance og har tidligere blitt anklaget for å sensurere innhold om hvordan den muslimske uigur-minoriteten i Xinjiang-provinsen i Kina blir behandlet av myndighetene i landet.

Kina anklages for å ha fengslet minst en million uigurer i leirer der de utsettes for tvangsarbeid, tvungen sterilisering, tortur og indoktrinering. Kina innrømmer at slike leirer finnes, men mener det dreier seg om et tilbud om omskolering for å hindre rekruttering til islamsk ekstremisme.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar