Plikt til å merke manipulerte bilder

Medietilsynet: Retusjert reklame bør merkes tydelig

– Tydelig merking er en forutsetning for at barn og unge skal kunne vurdere innholdet på en kritisk måte, forteller Medietilsynet. Her fra en aksjon fra Ungdom mot retusjert reklame. (Foto: Ungdom mot retusjert reklame.)
– Tydelig merking er en forutsetning for at barn og unge skal kunne vurdere innholdet på en kritisk måte, forteller Medietilsynet. Her fra en aksjon fra Ungdom mot retusjert reklame. (Foto: Ungdom mot retusjert reklame.)
1. juli blir det påbudt å merke reklame som viser et retusjert utseende. Det bør bli lett å få øye på denne merkingen, mener Medietilsynet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er 1. juli blir det påbudt å merke reklame som viser et retusjert utseende. Det bør bli lett å få øye på denne merkingen, mener Medietilsynet.

– Tydelig merking er en forutsetning for at barn og unge skal kunne vurdere innholdet på en kritisk måte, sier Hanne Nistad Sekkelsten, direktør for juridisk og regulatorisk avdeling i Medietilsynet i en pressemelding.

I fjor vedtok regjeringen at det skal innføres en plikt til å merke reklame som har manipulert kroppsfasong, kroppsstørrelse eller hud. Lovendringen trer i kraft 1. juli.

– Det skal ikke være i tvil om hva merkingen betyr. Kravet om å merke retusjert reklame kan bidra til å redusere kroppspresset som barn og unge er utsatt for, sier Sekkelsten.

Rundt halvparten av norske 13–18-åringer har fått reklame i sosiale medium for produkter som skal sørge for vekttap eller gi større muskler, ifølge undersøkelsen Barn og medier 2020.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar