Ble omtalt som «orker»

Kringkastingsrådet reagerer på omtale av russiske soldater

Leder av Kringkastingsrådet, Snorre Valen. (Foto: Jil Yngland/NTB.)
Leder av Kringkastingsrådet, Snorre Valen. (Foto: Jil Yngland/NTB.)
Kringkastingsrådet behandlet torsdag en klage på omtale av russiske soldater under to Dagsrevyen-innslag og ble enige om at det var problematisk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kringkastingsrådet behandlet torsdag en klage på omtale av russiske soldater under to Dagsrevyen-innslag og ble enige om at det var problematisk.

Klageren reagerte på at russiske soldater ble omtalt som «orker» og «umenneskelige» i innslagene på Dagsrevyen, skriver M24.

– Vi mener det må være en viss forståelse for at ukrainere omtaler den angripende part med følelsesmessige ordelag. I begge disse tilfeller var det ord rettet mot russiske soldater, ikke alle russere, forklarte redaksjonssjef Hanna Thorsen i NRK Nyheter.

– Korrekt med klage

I det ene innslaget brukte intervjuobjektet uttrykket «orker», og reporteren i innslaget ba personen om å utdype hva som mentes med det.
– Det virker som det var i reporterens interesse å påpeke det. Da fikk objektet snakke uten motreaksjon. Jeg mener det var korrekt at det kom en klage her, sa rådsmedlem Trude Drevland.

Thorsen sa at kritikken tas til orientering, og at «den type retorikk» er verdt å problematisere.

Annonse

Klage på stengt kommentarfelt

NRK Nyheter stengte kommentarfeltet på Facebook da krigen i Ukraina brøt ut, og rådet har mottatt en klage hvor dette kalles «udemokratisk» og «sensur», skriver Kampanje.

– Dette gjorde vi for å flytte ressurser fra et arbeidskrevende område til et annet, fra moderering av kommentarfelt til arbeid med innhold om Ukraina. For denne gruppen innebar det at de skulle drive med videoverifisering, sa han.

Rådsmedlem Anders Anundsen reagerer på begrunnelsen og mener grepet hindrer NRK i å ta ansvar for de ytringene som fremmes i kommentarfeltet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar