– Relevant opplysning

Durek Verrett vant ikke fram mot Se og Hør i PFU

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek. (Foto: Lise Åserud/NTB.)
Se og Hør brøt ikke god presseskikk da ukebladet omtalte helsetilstanden til Durek Verrett i en artikkel i desember i fjor, ifølge PFU.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Se og Hør brøt ikke god presseskikk da ukebladet omtalte helsetilstanden til Durek Verrett i en artikkel i desember i fjor, ifølge PFU.

Pressens Faglige Utvalg (PFU) er pressens eget klageorgan. Onsdag behandlet de en klage fra Durek Verrett, også kjent som sjaman Durek.

Saken handlet om et oppslag på ti sider i Se og Hør 17. desember i fjor, hvor Verretts helsetilstand og sykdom ble omtalt.

Verrett hadde ikke selv medvirket til saken og takket nei da Se og Hør oppsøkte ham på gata i Los Angeles for å spørre om et intervju.

– En slik massiv og detaljert reportasje om sensitive helseopplysninger er svært utleverende og belastende for Durek Verrett. Belastningen forsterkes av at Se og Hør gir leseren inntrykk av at Durek Verrett har medvirket til omtalen, skrev Verrett i sin klage til PFU, som er sendt via advokat Kyrre Eggen.

Annonse

Verrett er forlovet med prinsesse Märtha Louise.

– Relevant opplysning

PFU diskuterte saken grundig, og flere av medlemmene ga uttrykk for tvil og at det var en vanskelig sak. Men de endte likevel med en felles avgjørelse om at Se og Hørs oppslag ikke er i strid med god presseskikk.

I sin innstilling til avgjørelse viser utvalget til at Veretts sykdom er relevant å opplyse om, sett i lys av at han hevder å kunne helbrede seg selv, og at dette er knyttet til hans kommersielle virksomhet.

PFU viser også til at han ved tidligere anledninger har vært åpen om sin helsetilstand, blant annet i en bok fra 2019.

Åpner ikke for fri omtale

I diskusjonen ble det understreket at dette er en veldig spesiell sak, og at offentlige personer også har et sterkt vern mot omtale av private helseopplysninger.

– Pressens Faglige Utvalg minner om at personer som opptrer i offentligheten, også har rett til vern mot nærgående omtale av sensitive personlige forhold. At en person er kjent åpner ikke for at mediene kan omtale alle sider ved personens privatliv. Det må foreligge en berettiget offentlig interesse knyttet til opplysningene som publiseres, heter det i innstillingen, som ble vedtatt med enkelte endringer i andre avsnitt.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar