Subjekt mener

Shabana Rehman bør bli begravet på statens bekostning

Begravelse på statens bekostning er en æresbevisning som i Norge blant annet gis til ledende statsmenn, politikere, soldater og kulturarbeidere. Shabana Rehmans bidrag til det norske samfunnet er av en slik størrelse, skriver Subjekt i dagens leder. (Foto: NTB.)
Begravelse på statens bekostning er en æresbevisning som i Norge blant annet gis til ledende statsmenn, politikere, soldater og kulturarbeidere. Shabana Rehmans bidrag til det norske samfunnet er av en slik størrelse, skriver Subjekt i dagens leder. (Foto: NTB.)
Ingen norske innvandrere har blitt hyllet med begravelse på statens regning. Shabana Rehman fortjener å være den første, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Shabana Rehman er død.

– Det er forferdelig trist å høre at Shabana Rehman har mistet livet til kreft, skriver kulturminister Anette Trettebergstuen på Facebook.

Hun fortsetter:

– Shabana Rehman var en av våre viktigste pionerer i kampen mot negativ sosial kontroll, og en modig forkjemper for frihet for jenter med minoritetsbakgrunn.

Kulturministeren er blant de mange som sørger over Shabana Rehmans bortgang 29. desember. Rehman kjempet en håpefull kamp mot kreften.

Annonse

Statssekretær Nancy Herz skriver i Aftenposten at mange har blitt båret på Shabana Rehmans skuldre. Det er nemlig få som har gjort like mye for norske kvinner og minoritetskvinner som Shabana Rehman.

Multikunstneren banet vei for liberale innvandrere, og kjempet blant annet for at de skulle slippe å representere sin hudfarge og etnisitet. Rehman sto opp mot religiøs fundamentalisme og har vært en foregangsfigur for blant annet sekulære muslimer.

Minneord: Kvinnen som ikke lot seg skremme av maskingevær

Inspirerte bredt

Det slående etter Shabana Rehmans død, er hvor bredt hun inspirerte. Politikere og kommentatorer over hele det politiske spekteret hyller hvilken jobb Shabana Rehman gjorde. Både Jonas Gahr Støre og Erna Solberg har takket Shabana Rehman. Aftenposten-kommentator Nazneen Khan-Østrem skrev at hun kranglet ofte med Shabana Rehman, men at Rehmans bortgang er «usigelig trist».

Shabana Rehman var en brobygger, selv om hun både ble hyllet og hetset gjennom sine 25 år i norsk offentlighet. Dette fordi hun deltok i mange av samfunnets mest betente debatter. Men hennes deltagelse har vært viktigere enn de fleste. Da hun én gang begynte, kunne man telle norske minoriteter som deltok i den norske debatten på én hånd, skriver Fritt ord-direktør Knut Olav Åmås i sine minneord over Shabana Rehman i Aftenposten.

Les også: Kim Friele hedres med begravelse på statens bekostning

Ingen norske innvandrere på listen

Ledende statsmenn, politikere, soldater og kulturarbeidere har opp gjennom tidene blitt begravet på statens regning. Arne Garborg, Wenche Foss og Henrik Ibsen er blant de flere som er blitt hedret med denne symbolske gjerningen. Homoaktivisten Kim Friele er også en av dem.

Påfallende er det, at ingen innvandrere har blitt hedret med en slik markering, i alle fall ikke på Store norske leksikons liste over navn med begravelse på statens regning. Shabana Rehman fortjener å være den første. Hun banet tross alt vei for andre minoriteter i norsk offentlighet. Det ville fort blitt feil om hun ikke var den første på en slik liste.

Det ville også helt enkelt være den riktige måten å ære hennes bidrag til det norske samfunnet på, skriver Dagen-redaktør Vebjørn Selbekk på Facebook. Selbekk ble blant annet støttet av Shabana Rehman under karikaturstriden, og beskriver støtten som enormt viktig.

Viktig takknemlighet

Støre-regjeringen vil med en slik hyllest vise tydelig støtte til noen av kampene Shabana Rehman brant mest for, som karikatur-striden, og som særlig statsminister Jonas Gahr Støre tidligere har blitt kritisert for ikke å være tydelig nok i.

Shabana Rehman inspirerte dessuten så mange at begravelsen vil være av en viss størrelse. Også derfor bør regningen tas av fellesskapet.

Subjekt både håper og tror at regjeringen er enig i dette.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar