Avisopplaget faller for første gang siden 2016. Totalopplaget for norske aviser går tilbake med 0,5 prosent fra andre halvår 2021 til andre halvår 2022. Det kan vi lese i pressemeldingen fra Mediebedriftenes landsforbund.
I samme periode økte Subjekt opplaget med 77 prosent.
– Det er helt vilt, sier Danby Choi, og fortsetter:
– Subjekt har blitt et mediehus å regne med. Bak disse tallene ligger heftig innsats fra redaksjon, salgsavdeling og alle mulige former for bidragsytere. Hatten av for dem.
Opplaget økte fra 2.459 til 4.357 i perioden.
Lyspunkter blant mørke skyer
Under lanseringen av MBLs nye opplagstall torsdag morgen på Pressens hus, ble det nevnt av nasjonale nisjeaviser er blant de som faller mest. Subjekt inngår i denne kategorien og trekker snittet betydelig opp.
– Det er et vanskelig marked, hvor norske redaktørstyrte medier konkurrerer mot techgiganter og strømmetjenester. Norske medier vil trolig merke motgang de kommende årene, og det må også vi være forberedt på, sier Danby Choi.
Men det er lyspunkter blant de mørke skyene.
Digitalveksten for de nasjonale avisene VG, Aftenposten, Dagbladet og Nettavisen avtar og er nå på totalt 2,8 prosent. VG er landets største avis med et opplag på 308.000.
For de mindre titlene er digitalveksten fortsatt stor, og de 102 avisene med under 4.000 i opplag øker med 17,8 prosent, heter det videre.
Subjekt bidrar massivt til snittøkningen også i denne klassen.
– Jeg tror det er mange som har savnet en liberal kulturavis som tar kunsten, kulturen og samfunnsdebatten på alvor, sier Choi, og fortsetter:
– Det er viktig for meg å takke lesere og abonnenter som setter pris på arbeidet vi gjør. Jeg tror mange er lei av politisk korrekt journalistikk. Folk vil ha mer fakta og mindre følelser.
Ingen hvilepute
Nyhetsredaktør Geir Bergersen Huse stemmer i.
– Journalistikken vår fyller et tomrom i norsk journalistikk. Det bekrefter de stadig flere leserne våre, sier han.
Han er likevel klar på at tallene ikke blir noen hvilepute for redaksjonen.
– Dette blir ingen hvilepute. Vi skal ta dette som en oppmuntring til å brette opp ermene og å bli enda bedre, sier Huse.