Uenige om grunnen

NRK snur om republisering av gammelt program

Eia har uttalt at serien ble avpublisert på grunn av hensyn til noen av intervjuobjektene. Serien ble blant annet klaget inn til Pressens Faglige Utvalg av en av programmets deltakere, men statskanalen ble ikke felt. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Eia har uttalt at serien ble avpublisert på grunn av hensyn til noen av intervjuobjektene. Serien ble blant annet klaget inn til Pressens Faglige Utvalg av en av programmets deltakere, men statskanalen ble ikke felt. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
NRK kommer ikke til å republisere den omstridte serien «Hjernevask».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er NRK kommer ikke til å republisere den omstridte serien «Hjernevask».

Serien gikk på NRK for rundt 13 år siden, men fjernet fra statskanalen sine nettsider kort tid etter at den kom ut, skriver Dagen.

Hovedtemaet var forholdet mellom arv og miljø, hvor programleder Harald Eia intervjuet en rekke kjønnsforskere om biologi og seksualitet.

Eia har uttalt at serien ble avpublisert på grunn av hensyn til noen av intervjuobjektene. Serien ble blant annet klaget inn til Pressens faglige utvalg (PFU) av en av programmets deltakere, men statskanalen ble ikke felt.

NRK på sin side sier at serien ble avpublisert på grunn av rettigheter til innkjøpt materiale.

Annonse

I fjor høst skrev avisen at NRK planla å republisere, men nå har de snudd.

– Det er ingen pågående prosess med å få serien republisert, skriver rådgiver i underholdningsavdelingen, Jan-Kristian Vikeiane Schriwer, i en e-post til avisen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar