Endelig filmfestival!

Fem flotte filmer du bør se på Oslo Pix Filmfestival

«The Sweet East» er en av de storslagne Cannes-favorittene som er på årets festivalprogram. (Foto: Oslo Pix Filmfestival).
«The Sweet East» er en av de storslagne Cannes-favorittene som er på årets festivalprogram. (Foto: Oslo Pix Filmfestival).
Fra 28. august til 3. september er det endelig klart for den sjette utgaven av Oslo Pix Filmfestival. I år er det over 100 filmer på programmet. Dette er filmene du må se.
Saken er Oslo Pix Filmfestival arrangeres for sjette gang fra 28. august til 3. september 2023. Her er fem spesielt anbefalte filmer fra programmet.

Oslo Pix Filmfestival gir deg filmene du bør bry deg om akkurat nå, uavhengig om de kommer fra studio i Hollywood eller er en indiefilm fra Serbia. På Oslo Pix ser du både fiksjons- og dokumentarfilm, og du møter regissører og skuespillere. Du kan se det beste fra filmfestivalen i Cannes, være med på kulinarisk kino og førpremiere, utekino på Schous plass, debatt og film med både overraskende og aktuelle temaer.

Her er fem spesielt utvalgte filmer du ikke bør gå glipp av:

1 «BlackBerry»

Canada, 2023. Regi: Matthew Johnson. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Husker du BlackBerry? Før Apple fullstendig overtok markedet for smarttelefoner, var det et mindre kjent selskap som hadde nesten 50% av hele mobilmarkedet, nemlig BlackBerry. Etter bare seks år kollapset selskapet. Dette er historien om hva som skjedde.

Mobiltelefonhistorie kan høres tørt ut, men i regissør Matt Johnsons hender er dette både nervepirrende og gøy. Filmen er stappfull av sylskarp dialog, strålende skuespillerprestasjoner og fanger tidsånden til det tidlige 2000-tallet perfekt.

Annonse

Les mer, se trailer og kjøp billetter til «BlackBerry» her.

2 «Viften»

Danmark, 2023. Regi: Frederikke Aspöck. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Vi befinner oss på den danskkoloniserte øya St. Croix i 1848. Anna Heegaard er noe så sjeldent som en fri, ikke-hvit kvinne med makt og penger. Hun er også elskerinnen til den danske generalguvernøren for de Vestindiske øyene. Petrine er hennes nære venninne, men også hennes eiendom. Tilværelsen er idyllisk nok, helt til hviskinger om et slaveopprør setter forholdet mellom alle parter på prøve.

«Viften» er en fargesprakende og visuelt dekadent satire som tar utgangspunkt i Danmarks ofte ignorerte tid som kolonimakt i de Vest-Indiske øyene. Regissør Frederikke Aspöck og manusforfatter Anna Neye retter et skeptisk skråblikk mot danske idealer om egalitarisme med humor og snert uten at selve fortellingen latterliggjøres. Resultatet er film som byr på både latter og refleksjon.

Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Viften» her.

3 «The Sweet East»

USA, 2023. Regi: Sean Price Williams. (Foto: Oslo Pix Filmfestival).

Lillian, en tenåring fra Sør-Carolina, er på skoletur til Washington, D.C., da hun plutselig skilles fra klassen sin under en skyteepisode på en bar. Derfra legger hun ut på en «Alice i Eventyrland»-aktig reise til de mørkeste avkrokene av samtidens USA. Filmen er en nihilistisk affære, der hverken konservative eller liberale er trygge, og er stappfull av bekmørk humor som på mesterlig vis tar tempen på en nasjon på bristepunktet.

Før «The Sweet East» tok Cannes-festivalen med storm i vår, var Sean Price Williams mest kjent som en dyktig og spennende filmfotograf for regissører som Safdie-brødrene («Good Time»), Alex Ross Perry («Her Smell») og Abel Ferrara («Zeros and Ones»). Med denne regidebuten markerer Sean Price Williams seg ytterligere som et av de mest spennende talentene i amerikansk uavhengig film.

Les mer, se trailer og kjøp billetter til «The Sweet East» her.

4 «Megaheartz»

Sverige, Norge, 2023. Regi: Emily Norling. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Emma er besatt av en elsker fra fortiden, som prøver å overtale henne om å slippe alt og flytte til Ibiza sammen med ham. Sofie tviholder på en suvenir som binder henne til fortiden. Jacquline veksler mellom å være på rehab og Grand Hotel, og lurer på hvor hennes selvdestruktive drivkraft kommer fra. Og filmskaperen selv, Emily, tvinges av bestemoren til å besøke et hus som hun har vage minner av.

Hybriddokumentaren «Megaheartz» er en film som koker over av ideer. En visuelt intens og uforutsigbar film om kjærlighet og galskap, og om å komme seg videre fra ett stadium i livet til et annet.

Les mer, se visningstider og kjøp billetter til «Megaheartz» her.

5 «Jeanne du Barry»

Frankrike, Belgia, Storbritannia, 2023. Regi: Maïwenn. (Foto: Oslo Pix Filmfestival.)

Kostymedramaet som åpnet filmfestivalen i Cannes handler om kurtisanen Jeanne (spilt av regissør Maïwenn) i Frankrike på 1700-tallet. Jeanne bruker all sin kløkt og skjønnhet til å klatre oppover i det sosiale hierarkiet. Til slutt ender hun opp i Versailles hos selveste kong Ludvig XV, spilt av ingen ringere enn Johnny Depp (som for anledningen snakker fransk). Forholdet skaper skandale i hoffet, og kongens døtre er Jeannes argeste motstandere.

Maïwenn er en prisvinnende fransk-algerisk skuespiller og filmskaper. Hun startet som skuespiller på 1980-tallet, og debuterte som regissør og manusforfatter med «Pardonnez-moi» i 2006. «Jeanne du Barry» er hennes sjette spillefilm, og var årets åpningsfilm på filmfestivalen i Cannes. Filmen er basert på virkelige hendelser om Ludvig XV’s siste offisielle elskerinne, og sparker fra seg både når det kommer til rasisme, kvinnesyn og klasse. Chanel har laget kostymene, den er spilt inn i Versailles, og Johnny Depp er tilbake!

OPPDATERING: Maïwenn vil være til stede på gallavisning av filmen på Gimle kino fredag 1. september klokken 17.30. Samme kveld vil hun gjeste en visning av filmen på Vega Scene klokken 20.45.

Les mer, se trailer og kjøp billetter til «Jeanne du Barry» her.

Om Oslo Pix Filmfestival

Oslo Pix Filmfestival er til for alle som trekkes mot originale og grensesprengende fortellinger, om det er gjennom eksklusive førpremierer eller tidløse klassikere. Vi løfter frem den nordiske filmen med konkurranseprogram for fiksjon og dokumentar, og dyrker europeiske og amerikansk kvalitetsfilm.

På Oslo Pix Filmfestival ser du både fiksjon- og dokumentarfilmer, du møter regissører og skuespillere. Du kan se det beste fra filmfestivalen i Cannes, være med på kulinarisk kino og førpremiere, oppleve utekino på Schous plass, debatt og film med både overraskende og aktuelle temaer.

oslopix.no finner du alt du trenger: filmomtaler, visningstider, gjester og arrangementer, samt billetter til alle visningene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar