SV stemmer mot sitt eget Eurovision-forslag

– Ser ikke lenger behovet

Stortingsrepresentant Kathy Lie (SV) sier at SV ikke lenger ser behov for å fremme forslaget. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Stortingsrepresentant Kathy Lie (SV) sier at SV ikke lenger ser behov for å fremme forslaget. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
SV ville instruere NRK om å jobbe for å utestenge Israel fra Eurovision. Nå dropper de forslaget.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er SV gikk hardt ut og ville instruere NRK om å jobbe for å utestenge Israel fra Eurovision. Deretter ble tonen moderert – og nå dropper SV forslaget helt.

SV gikk først hardt ut for å instruere NRK om å jobbe for å utestenge Israel fra Eurovision. Deretter modererte partiet tonen, før de nå dropper forslaget fullstendig.

– Ettersom kulturministeren ga oss et oppklarende og godt svar på hvordan NRK skal forholde seg til dette, ser ikke SV lenger behov for å fremme forslaget, sier SVs Kathy Lie til NTB.

Dermed er det ikke mye igjen av initiativet som partiet lanserte midt under den norske MGP-finalen lørdag 3. februar:

– Vi vil be regjeringen om å instruere NRK til å ta initiativ til å utestenge Israel av Eurovison, het det i pressemeldingen SV sendte ut.

Annonse

Bakgrunnen var Israels krigføring på Gaza.

Les også: Gramart og Nopa krever at Israel utestenges fra Eurovision

Revidert versjon

Utspillet ble raskt møtt med kritikk og ble beskyldt for å gripe inn i NRKs uavhengighet. Da SV formelt leverte forslaget til Stortinget, var det også med en helt annen ordlyd:

– Stortinget ber regjeringen gjøre det klart overfor NRK at de står fritt til å jobbe for en utestengelse av Israel fra årets finale i Eurovision Song Contest, foreslo partiet.

SV forklarte overfor Aftenposten at endringen skyldtes at det hadde skjedd en tabbe i kommunikasjonsavdelingen da den første pressemeldingen ble sendt ut.

Les også: – Uaktuelt å stenge Israel ute av Eurovision

Dropper alt

Nå er det klart SV heller ikke vil stemme for det endelige forslaget de selv fremmet.

Saken ble tirsdag ferdig behandlet i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. I innstillingen går en samlet komité inn for å skrote forslaget, inkludert SVs medlem i komiteen, Kathy Lie.

– Vi er glade for at kulturministeren er så tydelig på NRKs uavhengighet som kringkaster, og at de derfor gjør helt egne vurderinger på hvordan de forholder seg til både den europeiske kringkastingsunionen og den politiske situasjonen i verden og Norge, sier Lie.

Det var Lie som fremmet forslaget i Stortinget sammen med Ingrid Fiskaa og partileder Kirsti Bergstø. Etter planen skal boikott-forslaget behandles i Stortinget 19. mars, og det ligger da altså an til å bli enstemmig nedstemt.

Demonstrasjoner

Aktivister, artister og musikerorganisasjoner i Norge og en rekke andre land har i opprop og aksjoner krevd at Israel utestenges fra Eurovision Song Contest som følge av landets krigføring i Gaza.

Finalen går av stabelen i Malmö i begynnelsen av mai.

NRK har sagt at de ikke kan ta initiativ til en kulturboikott, og at det eventuelt er Stortinget eller regjeringen som må bestemme det.

Regjeringen har på sin side gjort det klart at de ikke kommer til å blande seg inn i saken.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar