Subjektprisen 2023

«Blodspora fra Dagaliveien» er Årets litteratur

Vinner av årets litteratur, Odd Isungset. (Foto: Håkon Paulsen.)

«Blodspora fra Dagaliveien» av Odd Isungset på Samlaget er Årets litteratur.

Odd Isungset har dedikert en stor del av livet sitt til den fatale Nygaard-saken. Det uoppklarte drapsforsøket på Aschehougs tidligere direktør er muligens den største politiskandalen i Norge etter krigen.

Ingen i Norge tok ayatolla Khomeinis fatwa (dødsdom) fra 1989 på alvor. Norske journalister fokuserte på innvandringens mangfold, og «det fargerike fellesskap» var det store, overordnede prosjektet. Politi og UD ville rett og slett ikke koble fatwaen og drapsforsøket på forleggeren av den norske utgaven av boken «Sataniske vers». Norge hadde nemlig en global fredsmekler i maven.

Isungsets nye bok er spennende som en thriller. Rekken av løgner, halvkvedede viser, inkompetanse og privat innblanding fra polititopper – alt sammen troverdig dokumentert og presentert av Isungset – er nesten utrolig.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar
Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk. Nå kan du se hvem som vant!
Presentert av