Subjektprisen 2024

Disse er nominert til Årets mat og drikke

Presentert av
Hvilke spisesteder var best eller viktigst i 2024? Subjekts jury har nominert seks kandidater. Nå er det opp til deg å stemme frem vinneren!

Subjektprisen er en feiring av kulturåret som gikk, og en hyllest av dem som gjør Norge til et bedre land å bo i.

Selv om det ikke er synlig før på tampen av året, pågår arbeidet med Subjektprisen gjennom året rundt. Subjekt er avisen som dekker kulturlivet tettest, og noterer seg utstillingene, bøkene, filmene/tv-seriene, teateroppsetningene, spisestedene, musikkutgivelsene, kunstnerne, stemmene og subjektene som redaksjonen mener er de beste og viktigste bidragene til norsk kulturliv.

Subjektprisen 2024 er delt inn i ni kategorier, og består av heder, ære og en Subjektprisen-statuett.

Vinnerne lanseres under en storslått prisutdelingsseremoni tirsdag 17. desember i Marmorsalen på Sentralen i Oslo – og du er invitert!

Les også: Gauteshow skal lede Subjektprisen 2024

En publikumspris

Subjekts heder og ære ligger i nominasjonsinnstillingene. For oss er alle like verdige vinnere!

Men den endelige vinneren er det du som er med på å stemme frem.

Du kan stemme én gang per døgn per priskategori. Stemmeskjemaet finner du nederst i artikkelen.

For å stemme må du være logget inn i Subjekt. Det er helt gratis å registrere en bruker.

Les også: Sikre deg plass til Subjektprisen 2024!

Årets mat og drikke

Subjektprisen 2024 for Årets mat og drikke er presentert av Gabriel-Glas – verdens beste universale vinglass!

I priskategorien Årets mat og drikke har Subjekts redaksjonelle jury nominert seks spisesteder.

Dette er de nominerte. Du kan stemme i skjemaet under.

Apostrophe er ikke ny i gamet, men har på kort tid blitt en institusjon.

Apostrophe

Restauranten Apostrophe introduserer ingen banebrytende konsepter. Men det trenger de heller ikke. Helt siden åpningen i 2020 har de hevet nivået på maten, hvert eneste år. Nå er det bedre enn noen gang. Mange av restaurantbransjens ringrever kan ikke fatte at Apostrophe ikke er innlemmet i Michelin-guiden. Kan det ha noe å gjøre med at de serverer pizza og bistromat i motsatt side av lokalet mon tro?

Med kun de beste, kortreiste råvarene, høy finesse og utmerket vinservice er det nå rett og slett for bra for å ikke nomineres til Årets mat og drikke. De er ikke nye i gamet, men Lofthus har på kort tid rukket å lage enda en institusjon i hovedstadens mattilbud.

Folket bak Nektar vinbar har åpnet en hangout for det som må være Oslos vrangeste målgruppe. Og de greier det!

Happy Ending

Happy Ending er historien om et gammelt massasjestudio som nå tilbyr nattmat av ypperste klasse, til det som må være Norges vrangeste kundegruppe. De er fulle, på vei hjem fra byen og attpåtil hipstere. Men noen ganger blir de – eller OK, da, vi – tilfredsstilte også. Når vi har fått en Happy Ending i munnen, for eksempel.

Gjengen bak Nektar vinbar på det positivt gentrifiserte Fredensborg har kommet seg helt bort til Rosteds gate, hvor de tilbyr jålete kebaber det er umulig å hate. Det er salt, det er syrlig, det er godt. I år har de utvidet med et inntil videre nok så hemmelig bakrom, for private arrangementer og sammenkomster, og ikke minst nye verk på veggene av Årets kunstner 2023 i Subjekt, Julius Karoubi. Et tidsriktig sted, med andre ord.

På Jamals falafel får du helt enkelt Oslos beste falafel.

Jamals falafel

Vi lever i biffens tid. Det betyr at hipsterne for lengst har begynt å spise falafel igjen. Det er ikke så rart, når Jamal tilbyr kikertboller av denne kvaliteten nederst i Trondheimsveien.

Her får du rett og slett den beste falafelen i Oslo. Jamal og «brødrene» serverer falafel etter det som etter sigende er bestemorens oppskrift. At det hele er vegansk, er knapt til å tro. Det smaker fullkomment, og det er servicen også. Enda en falafelsjappe var kanskje ikke det du trodde at manglet i Trondheimsveien, men Jamals falafel øker kvaliteten og konkurransen oppover hele trikketrasséen.

Det bør være marked for koreanske barbecue-restauranter i hopetall i Norge, men bare gjengen bak Kogi i Bergen har fått det til. Det krever nemlig finesse.

Kogi

Mange har forsøkt å åpne koreanske restauranter i Norge, men i dette pottitlandet er det ikke bare enkelt å etablere noe bra. Koreanerne bak grillrestauranten Kogi har klart det i Bergen, og er dermed det eneste stedet i landet hvor du får ordentlig bra koreansk mat.

Kogi prøver ikke å være en fine dining-restaurant. Likevel har de høflighet du ikke har sett makan til på denne siden av Russland.

Historien om Kogi, som betyr kjøtt på koreansk, startet med en food-truck på Fisketorget i Bergen, der de koreanske bussene med turister ble etterlatt med et stort dilemma. Nå hadde de kommet helt til Norge for å se dette berømte fisketorget, men frister det ikke egentlig med noe ordentlig bra kjøtt, servert på ordentlig koreansk vis? Det ble heldigvis enklere for turistene til Bergen da Kogi åpnet i fortjente lokaler, og med ordentlig ventilasjonssystem, en kostnad få tør å påta seg når de skal åpne en koreansk barbecuerestaurant.

Det har lønnet seg. Ikke bare for koreanerne bak Kogi, men for hele Bergen.

I nærmest hvert eneste gateplanslokale i Torshovgata finner du nå mat- og drikketilbud av ypperste klasse. Liminal er siste tilskudd, og trekker det opp.

Liminal

I Torshovgata finner du snart Norges tetteste forekomst av kule mat- og drikkesteder. Fra før finnes Albatros og Grisen, Bruun-Larsen og Lasarett. Nå kommer eierne av Lasarett med enda et tilskudd i det som pleide å være et arkitektkontor, nemlig Liminal.

Liminal er en minimalistisk nabolagsrestaurant som likevel byr på varme og lun stemning. Men det er først og fremst kvaliteten på maten som gjør stedet Subjektprisen-nominasjonen verdig.

I år har de tatt Oslo med storm med sin rimelige set-meny av skyhøy kvalitet. Med fokus på nordiske (og av og til utypiske) råvarer – laget med både kjærlighet og høyt teknisk nivå – er dette en perfekt kombinasjon av nabolagsrestaurant og fine dining. Med tilgang til Lasarett vinbar, som ligger vegg i vegg (OK, da, med «Bruun» i mellom), har de en ypperlig vinmeny til Liminals brunsj- og middagstilbud. Det må være veldig koselig for Bruun-Larsen å være inneklemt i denne sandwichen!

Thomas Tylman har med Liminal og Lasarett ikke bare åpnet to gode mat- og drikkesteder, men evnet å løfte Torshov i fortjent retning.

På Skostredet i Bergen har Segey Pak åpnet Omakase sammen med kvalitetsinstitusjonen De bergenske.

Omakase by Sergey Pak

Sergey Pak hadde opprinnelig kun planer om å besøke broren sin, Vladimir, som tidligere hadde mottatt en Michelin-stjerne for restauranten Omasake, i Oslo. Nå har Sergey bodd i Bergen i over ti år, og har i løpet av den tiden bidratt til å gjøre Bergen til en ekte matby.

I dag har brødrene åpnet hver sin restaurant i samme gate, og sammen fortsetter de å sette preg på matbyen Bergen. Omasake by Pak, ledet av Sergey Pak, er blitt en snakkis blant matentusiastene i Vestlandets storby. Restaurantens intime og unike atmosfære gir gjestene en helt spesiell matopplevelse. Mange legger merke til hvordan konseptet stiller ekstremt høye krav til kjøkkenet og maten, noe som gjør fallhøyden stor og resultatet desto mer imponerende.

Restauranten er en del av De bergenske, som er blitt en kvalitetsinstitusjon i Norge. Med slike restauranter og konsepter har De bergenske virkelig blitt et fenomen på den norske matscenen. Nå reiser folk til Bergen for unike matopplevelser, noe som tidligere var ganske uvanlig.

For å stemme, må du være logget inn.
Det er helt gratis!

Allerede en bruker? Logg inn

Ikke registrert bruker? Registrer gratisprofil eller bli abonnent

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar