Kuuks siste farvel

Hvem skal fylle hølet etter Kuuk?

Per Lange
Per Lange
Etter fem hektiske år er det kroken på døra for Kuuk. Et av Norges tøffeste band forteller om prideparade på Grønland, Oslo-fylla og det fantastiske året 2015.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

– Det var et så jævla bra år på alle plan, svarer Mira Berggrav Refsum om hva som er Kuuks favorittminne. For det er et helt år, det.

– I 2015 gjorde vi sykt bra konserter på by:Larm, Slottsfjell og Træna, og alle dro i samme retning.

Ragna Solbergnes og Mira Berggrav Refsum har vært frontpersonene i Kuuk i fem år. Men nå tar andre prosjekter så mye tid, at musikkprosjektet må vike. Ikveld står de på scena for siste gang. På Blitz i Oslo.

– Vi jobber begge i kulturbransjen og har egentlig drømmejobber, forteller Ragna. Energien vi tidligere kunne kanalisere i bandet går nå til disse jobbene.

Annonse

Det første geniale «rhymet»

– Men er det nok Kuuk nå da? 

– Ja, i denne formen er det nok, sier Ragna.

– Det er jo et band som er basert på livene våre tilbake fra den tida hvor alle jobba som bartendere. Vi jobba sikkert i til sammen ti barer, ofte doble vakter og vi festa der når vi ikke jobba. Også skrev vi tekster om det. Vi hadde jo opprinnelig ingen ambisjoner om å bli artister og ihvertfall ikke rappere. Vi satt oss aldri ned og sa «nå skal vi skrive om det», det ble heller bare ting som poppa inn. En evig, skamløs og lite selvhøytidelig ja-lek. Nå har vi så mange andre ting som tar av tida vår.

De er litt usikre på hvordan hele Kuuk-eventyret starta.

– Det er på en måte mange forskjellige starter. Men det første var vel at Ragna og jeg var på julebord på Jaeger, og der var det karaoke, sier Mira.

– Og etter på var det dansegulv og vi begynte å rappe til hverandre over housemusikken de spilte der og kosa oss veldig med det. Også laga vi det første rhymet vårt: «Jeg ække sånn jente som flørter, jeg bare squirter». Det syntes vi var et så jævla bra rhyme at vi bestemte oss for at dette må vi bare fortsette med. Etterpå dro vi på Revolver for å feire med en rosa pina colada og Ole, som stod i baren, ble superstoka og mente at dette måtte vi bare få i gang, han ville være med.

(Foto: Maria Gosse)

Rapper i turnévideoen til 2 Chainz

Etter å ha covra en låt av 2 Chainz på en bursdag på Revolver i 2013, var bandet plutselig booka til Klubbøya. Senere samme sommer møtte Mira 2 Chainz backstage på Hove og endte opp med å bli med på deres turnevideo hvor hun rapper Kuuk a capella, rett i kamera.

– Det er jævla funny, sier hun.

– De eneste andre som er med i den videoen er Beyoncé og Jay Z. Og jeg lurer på om Obama er med også. Ti prosent av den videoen er meg, drita full med platinableika hår «That’s some norwegian rap for you, 2 Chainz, about being a whore!».

Etter at den videoen tok av på nett var det kø nedover hele Møllergata til Revolver da Kuuk spilte på Klubbøya.

– Da hadde vi typ fem låter og bandet var satt sammen av skikkelig bra folk fra The Switch og fra The Spirit Of The Dead, skyter Ragna inn.

– Vi bare bare røska med oss masse kompiser fra Revolver.

Mira rapper på slutten av 2 Chainz turnévideo:

Tannløse pønkere som gråter

Kuuk kan se ut til å mene mye, men har ikke hatt et veldig gjennomtenkt budskap.

– Men jeg tror det heller har vært en slags crazy reaksjon på en del ting som vi ikke tenkte så veldig nøye gjennom. Et oppgjør med et eller annet, på en tullete og morsom, men også på en alvorlig måte, sier Mira.

– Det har også vært en hel del sinne, aggresjon og dritt i dette.

– I det miljøet vi har hatt rundt oss i Oslo, har det aldri vært skummelt å stå og brøle om det vi har brøla om, fortsetter Ragna.

– Men jeg tror det for andre har vært viktig at noen har turt å gjøre det. Vi satte oss aldri ned og hadde en politisk agenda, men reaksjonene har vi har fått viser jo at vi er politisk relevant. Da vi starta opp var det ikke helt rom for at to damer skulle stå og brøle om puling og fest.

Blir hata på

– Det er faktisk mange feminister som hater Kuuk også, som mener vi ødelegger for feminismen. Det har vært litt overraskende hvor mange som har blitt sjokkert over det vi driver med og også hvem som elsker det, sier Mira.

– Da vi spilt på Alenfestivalen, langt inne i skauen for mange år sida så stod det gamle, tannløse pønkere og gråt foran scena fordi de synes det var så bra. «Endelig litt ekte punk-attitude igjen», fortalte de etterpå.

– Dere har jobba mange år i Oslos uteliv og spilt her mye. Hvordan synes dere klubbscena er her i dag, er det noe Oslo mangler?

– Oslo mangler «Fisk og vilt», kommer det nærmest unisont som svar.

– Vi var jo stamgjester der, fortsetter Ragna.

– Man kan si mye om det stedet, men det er ingen som har klart å ta over den greia med at det var et sted for alle. Det var et sted for queers, gangsters, rockegubber og dansejenter. En salig miks av folk som bare dansa. Et sted med oppriktig danseglede. Spørsmålet er jo om de hadde en jævla dyktig house-DJ eller om det bare var vi som spilte Brittney. Det at det var et sted hvor man bare kunne få være rar var viktig. Om noen kledde seg toppløs ble det ikke nasty «grabbe-stemning», det var bare en morsom fest.

Klubbing er kultur

– Kanskje om det hadde vært dyrere å kjøpe alkohol i butikken og billigere å drikke ute kunne det vært en enda bedre festkultur i Norge, undrer Mira. Det er jo bortimot umulig å drive utested siden det lille rommet mellom midnatt og kl 03:00 på lørdagen er det eneste hvor man tjener litt penger. Det at så og si alle stenger samtidig er jo også et problem siden da skal jo alle ut på en gang. Om det var litt mer kultur for at noen steder kunne ha holdt oppe lengre og at man kunne solgt mat utover natta, så hadde vi kanskje sluppet at folk blir voldtatt på nachspiel fordi man har shotta ti tequilla ute på byen. Når man driver utested har man fort kniven på strupen for den minste ting. Folk ser dessverre ikke på klubbing som en del av kulturen. At utesteder som fisk & Vilt må legge ned er like idiotisk som at de legger ned ungdomsklubber ute i distriktene.

(Foto:Jonathan Vivaas Kise)

Favorittåret 2015

– Tilbake til Kuuk, har dere noen favorittminner?

– Slottsfjell 2015 er et favorittminne, sier Ragna. I Tårnlunden. Det var helt rått. 2015 var et jævla godt år, by:Larm var også et høydepunkt. Vi hadde fått med Dodo på trommer like før og det bare løfta livegreia helt sinnsykt.

– Både stappfullt John Dee og i teltet på Youngstorget var helt insane, fortsetter Mira.

–  I teltet gikk strømmen like før vi skulle på, men folk bare venta og det kom fler og fler, så når vi først spilte var det helt stappa og det tok helt av. Træna det året var også episk. Jeg tror egentlig hele det året er et favorittminne: Alle var nyforelska i prosjektet, alle som fortsatt er med nå, var med fra 2015. Alt gikk jævla smooth og vi hadde masse tid og masse energi. Skikkelig digg år!

– Og av mer drøye opplevelser må jeg si at Grønland, hvor vi holdt til i en liten by som heter Sisimiut, i over en uke i 2016, kanskje ikke var så koselig, sier Ragna.

– Noe som faktisk var kult var at vi var med å lagde den første pride-paraden i Sisimiut, sammen med Nuka The Eskimo Diva. Vi ble invitert dit fordi en som bodde der hadde sett oss på Træna. Og ville ha noen «crazy damer» opp dit. Musikkmiljøet på Grønland er ganske rolig og vi ble jo beskrevet av lokalavisa der som et ekstremband.

– Også la de til et bilde hvor vi sitter og koser oss med vin på en fjelltopp, som ihvertfall ikke ser ekstremt ut. I pelslue og hvor vi nesten ser ut som turister, ler Mira.

– Det var bare jævla sært å være der. Jeg fikk bare rett og slett litt klaus. Det er en veldig spesiell følelse å være et sted der du ikke kommer deg videre uten å måtte ta fly, sier Ragna.

KUUK i sivil, to dager før alt er over. (Foto: Eirik Wilhelm Thorsen)

Klart for flere kvinner som rapper

At Kuuk har provosert både gjennom tekster, sceneopptredener og i videoer er det ingen tvil om. Bandet selv har ingen klare svar på hva som vil skje i vakumet etter at de blir borte, men gjør seg noen tanker. Hvem skal fylle hølet (sic) etter Kuuk?

– For å være helt ærlig: Jeg følger ikke med, men jeg gleder meg til å se flere crazy chicks. Og jeg gleder meg til å se flere crazy gutter også. Jeg synes mye av den mest streama nye musikken virker litt for planlagt. jeg vil se African Sunz og jeg vil se Lotus. Litt mer skeivt og mindre flinkis, sier Ragna.

– Mer eksplosjoner, mindre basic opplegg. Jeg føler virkelig at det er plass til en kvinnelig rapper som kommer til å være helt i Die Antword/Kuuk sin ånd. Enda mer musikalsk. Det er egentlig bare førstemann til mølla. Hvis du er litt musikalsk, litt anlegg for tekst og litt crazy, så er det bare å kjøre på for det kommer til å bli skikkelig suksess, sier Mira.

– Så må jeg si at blant all populærmusikken er Girl In Red jævlig kult. Jævla fett faktisk. Litt mindre «unnskyld-at-jeg-er-til-pop» og litt mer eksplosjoner. Men det skal også sies at det godt kan være noen gutter som skal fylle det hullet óg. Dette handler ikke om at vi er damer. Det er mye mer om at det er noe som er fucka. Skeivt, rart og eksplosivt. Vi går jo rundt i badedrakt og oppfører oss som om vi er drita fulle, kåte gubber på bygdefset, liksom. Det handler mer om at vi har fucka med idéer om hvordan ting liksom skal være, enn det at vi er damer. Og det har truffet mange.

– Tenker dere å fortsette med musikk?

– Vi elsker å spille live med Kuuk, forteller Mira.

– En gang håper jeg vi står på scenen som Kuuk igjen. Det hadde vært dritfett. Det er alt det rundt som vi ikke har overskudd til lengre, sier Mira.

– Kuuk som band opphører, men Kuuk-spiriten lever videre og det kommer sikkert noen andre random prosjekter ut av det.

– I forhold til livet da, så er det en miks av kardemommeloven og skamløshet. Og litt mindre selvhøytdlighet hadde vært digg. Og mere glede, mere fet fest, avslutter Ragna.

Kuuks siste konsert finner sted på Blitz ikveld. Med seg har de Undergrunn, Lotus, Frank fra The Switch og Silje Huleboer. Dana Jdid og DJ Pizza$lut spiller skiver før konsert. Don Lom og Chmr spiller etter.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar