Bylarm starter i dag

De eneste artistene du trenger å få med deg under Bylarm

Youtube.com/MachoMayne
Youtube.com/MachoMayne

Fra vakker støy og helstøpte metallriff, til Bergens tøffeste fjortis. Her er Subjekts anbefalinger til musikkfestivalen Bylarm.

Musikk-Norges største bransje- og minglefest pangstarter i dag. Men først og fremst er det en festival for å oppdage nye artister man ikke ante man likte. Før nå.

Bylarm skal nemlig presentere noen av Nordens nykommere, og i havet av disse finnes også mye du kan se bort ifra. Vi har gjort dypdykken for deg, så du bare trenger å få med deg det viktigste.

Aiming for Enrike

Hvor/når: Fredag 1. mars på Vulkan.

Annonse

Eksentrisk og genialt. Støyende vakkert. For noen sikkert krevende. Aiming For Enrike tar elementer fra jazz og funk, og blander det med noise og psykedelia. Resultatet er en musikalsk opplevelse som er så intens at du virkelig må være til stede for å i det hele tatt ta inn det som skjer på scena. Det vil si: Ingen mobilfikling og tåpelig fyllepreik med de du står sammen med.

Tre album har det blitt siden 2012 og svært gode anmeldelser både for innspillinger og – viktigst i denne sammenheng – konserter, noe de sist demonstrerte under Trondheim Calling. Egentlig er det ikke så mye mer å si om Aiming For Enrike. Vær til stede og ta imot.

Flohio

Hvor/når: Torsdag 28. februar på Sentrum scene, samt fredag 1. mars på Blå.

Som åtteåring flyttet Flohio fra Nigeria til London med familien sin. Det overveldende storbylivet gjorde raskt inntrykk på ungjenta, noe som i dag siver ut gjennom 25-åringens musikk. Hennes sans for elektronisk ladde beats gjør henne til en av de mest nyskapende unge artistene innenfor sin sjanger.

Samtidig, er hennes røtter innenfor grime alltid såpass tilstedeværende, at man fremdeles kan føle lyden av Sør-Londons gater på sporene. Industrielle tekno-samples møter hiphopens mer tradisjonelle rammer, kombinert med veluttenkte og hardtslående tekster. Resultatet er en av de mest spennende nye rapperne i den allerede boblende britiske undergrunnen. En ambisiøs, eksperimentell og selvsikker unge dame som så vidt har kommet i gang med det som ser ut til å bli en lysende karriere.

Amanda Tenfjord

Hvor/når: Fredag 1. mars på Sentrum Scene, samt lørdag 2. mars på Kulturkirken Jakob.

Den 22-årige Ålesund-artisten med base i Trondheim har tatt store steg de siste tre årene. Fra tilværelsen som medisinstudent med en lidenskap for sang og musikk, er nå Amanda på sin rettmessige plass som et av landets mest lovende musikkeksport-«vare». Energirike konserter på Trondheim Calling, Eurosonic (NED), Ja Ja Ja (UK & DE) og Klubbøya er bare noen av arenaene der den unge artisten har fått fremvist sin teft for låtskriving og formidling. Med en punka fremtoning som i låta «Let Me Think», koblet med store hitvarsler i låter som «No Thanks», er Amanda «definitely worth keeping an eye on in the year ahead», som musikkmagasinet NME påstår. Og man lytter helst til det NME har å melde.

Veien videre for Propeller Recordings-artisten er en turné med Highasakite i Norge som oppvarmingsartist, flere konserter og nye låter for å følge opp EP-en «First Impressions». Men først: By:Larm. 

Safario

Hvor/når: Torsdag 28. februar på John Dee, samt lørdag 2. mars på Parkteatret.

Fra å være en produsent, har Kacper Traktowski alias Safario på kort tid tatt et valg om å bli rapper og låtskriver, og gjort så og si alt helt selv. Det er ganske store steg for en artist som er så ung, men som flommer over av ambisjon og selvtillit. Debut-EP-en «Kapiskate» som kom på tampen av året i fjor, var kanskje den siste bekreftelsen på dette. Hans lekre produksjoner veksler mellom basstung og nesten 808-forvrengt trap, til soul- og synth-drevet lo fi hip-hop. En av norsk raps ubestridte solskinn og energibombe både på og av scenen.

Bokassa

Hvor/når: Fredag 1. mars på Vulkan.

Bokassa trodde det var kødd da de ble oppringt om å spille support for selveste Metallica på deres kommende europaturné. Sistnevntes trommeslager hadde ved flere anledninger spilt Bokassa i sitt radioshow og både kalt de «fuckin’ insanely cool» og «my new favorite band».

Trondheimsbandet leverer hardtslående og catchy hardrock ispedd tøff partykoring og helstøpte metalriff. De pløyer ikke ny mark, men de er såpass energiske, velspillende og har gode nok låter til at det føles riktig så freskt. Bokassas debutalbum «Divide and Conquer» (2017) er akkurat så svartglinsende produsert, låtsterkt og rett i trynet at det kan kalles en moderne, norsk metalklassiker. Liker du band som High On Fire, Black Tusk og Red Fang bør du absolutt sjekke ut Bokassa på Bylarm.

Machomayne

Hvor/når: Fredag 1. mars på Popsenteret og Melahuset, samt lørdag 2. mars på Revolver.

Årets yngste navn på plakaten er Machomayne. 14 år fra Bergen, signa på NMG/G-Huset nærmest før han kunne gå. Neida. Men han rapper om at han husker ting fra sandkassa, tegner peniser på do og er en av de der guttene som ikke er helt god [sic], med en flow, selvtillit og attittude som får deg til å trekke på smilebåndet, og samtidig nikke med. Vi har trua på Machomayne og hans Birkenstocks med sokker i.

Pen Gutt

Hvor/når: Fredag 1. mars på Blå, samt lørdag 2. mars på Kulturkirken Jakob.

Han er pen modellgutt fra Bærum, på Instagram kjent som @PrettyBoiHaakon. Men Pen Gutt er mer enn et pent tryne – og lillebror til Olav Stubberud. Særegen stil og flow, kombinert med en en smakfull teft for å eksperimentere og utforske soundet, har gitt ham internasjonal oppmerksomhet, blant annet fra The Fader. Så har han også ingen mindre enn Luft Recordings og Terrible Records i ryggen. Det skal godt gjøres om ikke Pen Gutt lykkes i fremtiden. Øya-besøk blir det også. Forresten har en annen Bylarm-artist, nemlig Kacper «Safario» Tratkowski, vært produsent for Pen Gutt. Vi intervjuet ham for en liten tid tilbake. Les det her.

Undergrunn

Hvor/når: Torsdag 28. februar på Revolver, samt lørdag, 2. mars på John Dee.

Fra gutterommene på Oslo Øst eksperimenterte guttene på seks på SoundCloud og ble raskt lagt merke til. I høst ble de aktuelle med EP-en «UG Sommer», og har etter hvert kommet seg inn under litt mer profesjonelle rammer den seneste tiden. Men det finnes fremdeles noe herlig uraffinert med sounden og tekstene gutta leverer. Den samme energien kan vi forvente oss på scenen, hvor de er kjent for å skape et heidundrende spetakkel. Forvent deg rapping om Gucci-beltespenner, popping av Paracet og Tramadol – «morfin uten grenser», kullsyreholdig leskedrikk, bruk av handlenett, og selvsagt 16-åringer som skal pule «kæber». De opptrådte også under Subjekts egen prisutdeling i fjor, og vi gjorde det eksklusive førstegangsintervjuet som du kan lese her.

Girl in Red

Hvor/når: Fredag, 1. mars på Blå, samt lørdag, 2. mars på Rockefeller.

Jada, hu er megahypa allerede. Og vi vil også vil løfte henne ytterligere. Det er sjelden man hører så mye nerve og guts i ny musikk som man gjør med Girl In Red. At Marie Ulven ennå ikke har fylt 20, gjør det enda mer imponerende. Eller må man være ung, litt angstfylt og passe sår for å lage nettopp så ektefølt musikk? Girl In Red sender i hvert fall tankene litt i retning av solide – og langt mer voksne – indiestorheter som Sonic Youth og PJ Harvey, samtidig som det nettopp er så originalt at det føles nytt og fresht.

Årets Urørt i fjor. En samlet norsk musikkpresses hyllest. I det siste har hun også fått internasjonal skryt fra New York Times og The Fader. Er det én artist du virkelig bør få med deg på årets by:Larm er det nettopp Girl In Red.

Anbefalingssaken er skrevet av Subjektsredaksjon ved Ida Madsen Hestman, Eirik Wilhelm Thorsen, George Ofori og Mats Norbeck.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar