Subjekt mener:

Krigen mot woke har gått for langt

Det er en dårlig idé å drepe woke med lover og forbud, slik DeSantis nå er i gang med i Florida. Hva skjedde med ytringsfrihet og meningsmangfold? (Foto: AP/Wilfredo Lee.)
Det er en dårlig idé å drepe woke med lover og forbud, slik DeSantis nå er i gang med i Florida. Hva skjedde med ytringsfrihet og meningsmangfold? (Foto: AP/Wilfredo Lee.)
Amerikansk høyreside ønsker å ta livet av woke. Men i forsøket låner de skitne triks fra sin egen fiende, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Guvernøren i Florida ønsker å forby undervisning ved universiteter som bygger på identitetspolitikk og kritisk raseteori.

Den republikanske guvernøren Ron DeSantis prøver å posisjonere Florida som stedet der «woke kommer for å dø».

Det høres fint ut, det. Den tidligere soldaten glemmer derimot å nevne at akademisk frihet og ytringsfrihet står i fare for å bli uskyldig ofre i hans nye politiske krig.

Ron DeSantis ønsker å bli president, og han ser kampen mot woke som en vinnerstrategi. Det kan den meget vel være. Hvis det gjøres riktig.

Alle virus er ikke like

Hvis du vil ta livet av midden i sengetøyet ditt, er det en dårlig idé å sette fyr på hele soverommet.

Annonse

Like fullt er det en dårlig idé å angripe woke med lover og forbud som våpen, slik DeSantis nå gjør i Florida. For hva skjedde med ytringsfrihet og meningsmangfold?

Det var jo de woke som var fiender av disse prinsippene, som er livsviktige for demokratiets immunsystem.

Mange motstandere, som professor i evolusjonspsykologi Gad Saad og Elon Musk, beskriver woke som et «hjernevirus». En fare med den metaforen er at vi mennesker har en tendens til å få panikk i møte med virus, og reagere på en måte som skader oss selv mer enn å hindre spredningen av viruset.

Ron DeSantis var således en rasjonell og klok leder i møte med pandemien. Han sto imot autoritære og ubegrunnede forbud, og Florida klarte seg likevel fint – til tross for sin gamle befolkning.

Dette har bidratt til populariteten som gjør ham til en sannsynlig president. I møte med woke har han derimot full panikk. Det kan potensielt koste ham landets mektigste jobb.

Kopierer woke

Subjekt har tidligere kritisert DeSantis for forslaget om å forby kjønnsteori. Nå vil han gå enda lenger.

Et nytt lovforslag, House Bill 999, vil forby undervisning som bygger på identitetspolitikk og kritisk raseteori, ved universiteter. Uten at begrepene defineres tydelig.

Organisasjonen FIRE, som kjemper ytringsfrihet i akademia, slår alarm. Slik de tidligere har gjort om woke. Og DeSantis må også få anerkjennesle for at hans korstog oppnår noe godt.

Et eksempel er hvordan universiteter krever at studenter og ansatte skal avgi en slags troskapsed for mangfold, likhet og inkludering. Dette har DeSantis fjernet i sin stat, noe også liberale på venstresiden berømmer ham for. Han har også fått tverrpolitisk ros for sitt standpunkt i møte med fag om rasisme som nær utelukkende inneholdt litteratur av woke-ideologer.

Pensumet ble moderert etter press fra DeSantis. Det er derimot noe helt annet å forby noe ved lov, fremfor å holde seg til verbale fordømmelser.

For hvordan skal man i lov definere grensen mellom «kritisk raseteori» og legitim opplysning om rasisme? Fortsatt er det amerikanske samfunnet preget av årtier med systemisk rasisme. Dette er det viktig at det undervises om. Praksiser som segregering, redlining og en rasistisk krig mot «narkotika» påvirker landet den dag i dag.

Det betyr selvsagt ikke at alle hvite mennesker har hvite privilegier og internaliserte rasistiske holdninger. Selv om dette faktisk hevdes av bestselgende forfattere og aktivister i deres indoktrinering av skolebarn så vel som ansatte i store selskaper.

Problemet er imidlertid ikke at det finnes trofaste følgere av woke-ideologien. Vi lever fint med at det finnes folk som tror jorden er flat eller at Koranen er skrevet av gud også. Problemet er bøllete oppførsel.

Når man bruker hersketeknikker, ikke aksepterer uenighet og prøver å tvinge sitt verdenssyn på alle andre, har vi et alvorlig problem. Det er nettopp dette DeSantis nå har falt for fristelsen å gjøre selv.

Les også: Skam over egen kultur er woke på sitt mest opplagte

Full circle

Ikke bare er lovforslaget prinsippløst og illiberalt. Det har også alvorlige uindenterte konsekvenser.

Som FIRE påpeker i en artikkel: «De som underviser om historie, filosofi, litteratur, sosiologi eller kunst, vil pålagges å gjette hva en politisk utnevnt administrasjon eller lovgivere kan definere som «identitetspolitikk»»

Forslaget virker lite gjennomtenkt, for å si det mildt. Det vil for eksempel forby «ubevist, teoretisk eller utforskende innhold» i universitetsskurs. Lykke til med undervisning i Shakespeare eller kvantefysikk, for ikke å si vitenskapelig metode i seg selv – som er «utforskende».

Vi har nå nådd det amerikanerne kaller full circle. Mens woke-aktivister har forsøkt kansellert Shakespeare, vil motstanderne nå forby undervisning i «ubevisst» og «utforskende innhold».

I tillegg vil lov HB 999 pålegge at nær samtlige nye ansettelser gjøres av politisk oppnevnte ledere, fremfor vitenskapelig ansatte. Dessuten kan disse politiske utnevnte lederne sparke faste vitenskapelig ansatte for alle mulige grunner. Det er en farlig utvikling, som visker ut beskyttelsen av upopulær tale, som tradisjonelt har stått sterkt ved amerikanske universiteter.

Lovforslaget vil uansett ikke gjelde for private skoler, der flertallet av den kommende eliten utdannes. Disse er de viktigste å nå ut til. DeSantis risikerer å skape mer splittelse ved å dra woke-kampen for langt.

Republikanerne har i dag en tilsvarende mulighet som Demokratene hadde i 2016. Der Trump var lystløgner og fordomsfullhetens far, er 80 år gamle Biden notorisk surrete og sløv, og gjør knefall for woke-ideologiens mest pinlige utfall.

Slik Demokratene feilet i å være normale og moderate i 2016, står Republikanerne i fare for å begå samme tabbe i 2024. I så måte er DeSantis’ siste påfunn dårlig nytt for alle som håper Joe Bidens dager som president er talte.

Store deler av HB 999 strider riktignok med grunnloven, og vil derfor heldigvis ikke vedtas. Men at slike autoritære lover foreslås av USAs mulige neste president, er i seg selv skremmende.

Les også: De siste årene har jeg følt på en stadig større uro i klasserommet

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar